‘Beste Sjors van Beek, moslims are here to stay’

02-11-2014 15:33

Beste Sjors,

Grappig om elkaar hier te treffen als oud-studiegenoten. Overigens ben ik na Nijmegen naar de UvA gegaan om Midden-Oosten studies te doen en daarvan heb ik veel profijt gehad. Laat ik beginnen met zeggen dat ik erg blij ben dat je stelt het eens te zijn over de eenzijdige westerse buitenlandse politiek en historische analyse, dat vind ik een enorme winst. Het wordt tijd dat het westen in de spiegel kijkt.

Moslims ons door de strot geduwd?

Voor wat je andere punt betreft, tja. Je zegt dat moslims ons door de strot zijn geduwd, dat ze ons zijn opgedrongen. Geduwd en opgedrongen? Door wie, beste Sjors? De VN? De EU? Marokko? Turkije? Dat wil ik graag van je weten. Jij als historicus kent drommels goed het antwoord: door Nederland zelf. En echt niet door links Nederland. Het bedrijfsleven voorop, gesteund door de overheid, door Nederlanders zoals jij en ik. Vanaf de jaren zestig hebben wij Turken en Marokkanen – niet verwelkomd nee – maar puur zakelijk, want in ons eigen belang –  op contractbasis toegelaten om onze wc’s schoon te maken, ons productiewerk in de fabrieken over te nemen omdat wij daarin geen zin meer hadden. Verder, jij weet ook dat dat er toen geen miljoen waren. Dat zij moslims waren, dat interesseerde ons geen bal, want we wilden gewoon van dat vuile werk af. En ze heten toen nog gastarbeiders. Kijk maar hier.

 

Problemen ontstonden later

We kwamen er pas achter toen er gedonder ontstond met sommige van hun kinderen, die anderen het leven zuur maakten, pas toen begonnen we ons te realiseren dat er moslims in Nederland waren. Dat de jaren zeventig, tachtig rustig verliepen laat wel zien dat er meer dan genoeg normale Nederlandse moslims zijn die gewoon deel uit maken van onze samenleving.

Problemen ontstonden daarna pas in arme wijken met criminele allochtone jongeren. De politiek heeft te lang langs de zijlijn staan kijken en niets gedaan uit pure onverschilligheid (wat we tolerantie noemden).

Dus ja, ik erken volmondig dat onze samenleving hier steken heeft laten vallen en kwetsbare autochtonen in verpauperde buurten daarmee ook heeft laten barsten. Hier heeft Nederland nog steeds een inhaalslag te maken, de etters en criminelen moeten worden aangepakt.

Ongewenst Persoon

Maar Sjors, wat betekent het nu als nu als je zegt dat je moslims en islam hier niet wenst? Moeten ze dan weg? Ook daarop weet jij het antwoord. They are here to stay. Het hangt er dus vanaf hoe jij naar moslims kijkt. En het hangt er vanaf hoe je ze tegemoet treedt en of jij vindt dat ze hier een toekomst hebben. Dat je dat niet doet, schrijf je letterlijk zelf: ze zijn niet gewenst. Leuk stempel dit.  Hoe zou jij het vinden tot Ongewenst Persoon te worden verklaard?

Nogmaals, criminele allochtone jongeren moeten worden aangepakt. Maar scheid het kaf van het koren, houd op met veralgemeniseren van gedrag van een heel kleine minderheid. Vind je dat moslims helemaal niets goeds hebben gedaan? Ze hebben om te beginnen ons van onze shitbaantjes verlost. Ik zal je andere plezierige voorbeelden geven van hun komst die zo normaal zijn dat je er overheen kijkt. En vergeet de tweede generatie niet. De Turkse en Marokkaanse goedkope buurtwinkeltjes. Falafel- en shoarmazaken. Waterpijpen-cafés. Allochtone schrijvers als Hafid Bouazza, Abdelkader Benali, Kader Abdolah. Voetballers. Muziek (Hind), rappers, rai. Burgemeester Ahmed Aboutaleb die je al noemde, parlementariërs, gemeenteraadsleden, onderwijzers, caissières, studenten, wetenschappers enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Ze vallen niet eens meer op, zo goed maken ze al deel uit van onze samenleving.

Overgrote meerderheid is al een onlosmakelijk deel van deze samenleving

Je zegt dat ik een oproep doe om ‘moslims te pamperen’. Ik zou niet weten waar dat op slaat, dat staat nergens. Ik zeg alleen dat je ze eens een keer als mens en niet als moslim tegemoet moet treden.  Houd op met altijd iemands cultuur overal bij te betrekken. Veralgemeniseren en zeggen dat ‘de islam’ of ‘de moslims’ niets goed kunnen doen, da’s pas flauwekul.  De overgrote meerderheid is al een onlosmakelijk deel van deze samenleving.

Hartelijke groet,

Tineke Bennema