Politiek

Rutte: Nieuwe menselijke resten geborgen op rampplek MH17

31-10-2014 15:07

Er zijn vandaag nieuwe menselijke resten gevonden op de rampplek van de MH17. Dat zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De resten zijn geborgen door een Nederlands team. De omstandigheden waren vrijdag gunstig, zodat de Nederlanders samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar de rampplek konden gaan. De stoffelijke resten worden volgens protocol overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Na een eerste check worden ze vervolgens overgebracht naar Nederland, aldus Rutte.

Kiev: geen direct contact met rebellen

Eerder vrijdag werd bekend dat Oekraïne Nederland en andere landen vanaf het begin van de vliegramp heeft gevraagd niet rechtstreeks te onderhandelen met de rebellen die de crashsite in het oosten van het land onder controle hebben. Alle contacten liepen en moeten blijven lopen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Dat stelde de regering van Oekraïne vrijdag in een verklaring die ook op de website van de Oekraïense ambassade in Nederland staat. Volgens de regering bestaat er geen grond voor speculaties dat Nederland wel direct met de pro-Russische separatisten had kunnen of moeten onderhandelen over toegang tot de rampplek.

Dit bericht wordt aangevuld.