‘Gereguleerde wietteelt gemiste kans tijdens formatie’

31-10-2014 13:34

De PvdA had experimenten met lokale wietteelt eigenlijk tijdens de formatie moeten regelen. Dat vindt Paul Depla, PvdA-burgemeester van Heerlen. “Achteraf hadden we dat moeten doen. Maar er staat ook niet in het regeerakkoord dat we geen experimenten met regulering mogen doen. Het huidige beleid handhaven is een rechtstaat als Nederland niet waardig. Dan kunnen we beter nog de coffeeshops verbieden.”

Depla is voorstander van gereguleerde wietteelt, maar minister Opstelten van veiligheid en justitie ligt dwars. Het coffeeshopdebat zit daarmee al jaren compleet op slot.

“Eens gaat dit geregeld worden, zo was jarenlang het idee. Dan worden softdrugs gelegaliseerd, of verboden”, zegt sociaal onderzoekster Nicole Maalsté van Tilburg University.
“Er ligt een afspraak: ‘Optreden tegen gebruik van softdrugs, dat doen we een tijdje niet’. ‘Een tijdje’ is nu niet geloofwaardig meer. Want het duurt al bijna veertig jaar.”

Het probleem is dat de discussie  over softdrugs niet meer ‘frank en vrij’ gevoerd kan worden, zegt verslavingsdeskundige Jaap van der Stel. Politici en deskundigen hebben hun standpunten allang bepaald. De gewenste uitkomst staat voor alle deelnemers vooraf vast. Daardoor valt niet te verwachten dat Opstelten en pro-legalisatie-burgemeesters als Depla er ooit samen uitkomen.

 

Lees het uitgebreide artikel op Blendle.