Politiek

Politiek was blind voor kwaadwillende corporatiebestuurders

30-10-2014 13:46

Met updates – De politiek was blind voor kwaadwillende corporatiebestuurders. Dit stelt de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties onder leiding van Roland van Vliet in haar rapport ‘Ver van huis’. Ernstige tekortkomingen in het sociale huurstelsel hebben incidenten in de corporatiesector, zoals bij Vestia, in de hand gewerkt. Te ambitieuze of kwaadwillende corporatiebestuurders kregen hierdoor jarenlang de ruimte om dingen te doen die ver af stonden van hun kerntaak: het sober en doelmatig huisvesten van mensen met een smalle beurs. Het stelsel moet volgens de commissie dan ook fors op de schop.

Update 14.18 – SP: Partijen die nu klagen hebben dit zelf veroorzaakt

SP-Kamerlid Sadet Karabulut:

Update 14.10 – PVV: tijd om woningcorporaties te ontdoen van PvdA-cliëntelisme

De PVV is niet verbaasd over de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Volgens de PVV is er sprake van ‘hemeltergend moreel verval binnen de corporatiesector’. Kamerlid Sietse Fritsma:

“De PVV streeft naar kleinschalige woningcorporaties met betrokken bestuurders met een bescheiden salaris, die zich enkel bezighouden met de kerntaken: bouwen, verhuren en beheren. Daarnaast zou het de sector helpen wanneer zij zich ontdoet van het PvdA-cliëntelisme: paal en perk stellen aan de vriendjespolitiek van de corporatiebobo’s, die vaak uit PvdA-hoek komen.”

Update 14.05 – GroenLinks: Rapport pijnlijk voor VVD, CDA en PvdA

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman zegt over het rapport:

“Dit rapport maakt overduidelijk dat het naïeve vertrouwen van met name VVD, CDA en PvdA en hun opeenvolgende ministers in zelfregulering binnen de corporatiesector op niets is gebaseerd. In te veel gevallen is publiek geld over de balk gesmeten of erger nog, gebruikt om privézakken te spekken. Het toezicht moet heel snel verbeterd worden.”

De commissie oordeelt ook hard over de manier waarop de politiek de afgelopen 20 jaar met het corporatiestelsel is omgesprongen. Bewindspersonen en een meerderheid van de Tweede Kamer waren lange tijd blind en doof voor de vele signalen, incidenten en onderzoeksrapporten die op fundamentele problemen in het stelsel wezen. Zo waren er in de jaren negentig al problemen met derivaten, was het gebrekkig functioneren van het interne toezicht al jaren een zorgpunt en stegen de beloningen in de sector buitensporig.

Struisvogelpolitiek en politiek opportunisme

Door deze combinatie van struisvogelpolitiek en politiek opportunisme is het corporatiestelsel en daarmee de sociale huisvesting 20 jaar lang min of meer aan zijn lot overgelaten. Ondanks het feit dat het achterstallig onderhoud duidelijk zichtbaar was.

Schade Vestia: 2,7 miljard euro

De incidenten hebben de volkshuisvesting veel geld gekost, met uitschieters zoals de 227 miljoen euro verlies bij de ss Rotterdam, 67 miljoen euro verlies bij Servatius en 118 miljoen euro steun voor WSG. Uit de enquête blijkt dat de financiële schade bij Vestia niet 2 miljard euro maar zelfs minimaal 2,7 miljard euro bedraagt en dat de corporatie ook daarmee nog steeds niet uit de gevarenzone is.

Lees ook

Digitale presentatie rapport Ver van huis

PvdA op slachtbank bij parlementair verhoor woningcorporaties