Politiek

5 tot 6 miljoen belastingplichtigen krijgen naheffing over 2014…

30-10-2014 21:13

Een alarmerende tweet van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op de donderdagavond.

Wat is er aan de hand? Het Kabinet besloot eerder dat de heffingskortingen in 2014 worden afgebouwd.  De Tweede Kamer debatteert volgende  week maandag over het Belastingplan 2015, Kamerleden sturen dan zoals gebruikelijk van te voren een lijst met vragen, staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft die donderdagavond beantwoord. PvdA-Kamerlid Ed Groot vroeg zich af: weet de belastingbetaler eigenlijk wel dat hij fiks minder kortingen krijgt?

Wiebes dekt zich in zijn brief gelijk in: natuurlijk gaan we dat regelen. Er is namelijk besloten om:

“de komende tijd extra uitleg te geven aan de groep belastingplichtigen die mogelijk wordt geconfronteerd met een hogere aanslag, zodat mensen zich hierop kunnen voorbereiden.”

Als was het een potje voetbal op papier beantwoordt Wiebes daarna een vraag van Omtzigt. Hoeveel belastingbetalers gaan eigenlijk een naheffing krijgen, kopt Omtzigt de (toevallige) voorzet van Groot in.

Wiebes schrijft:

“De heer Omtzigt vraagt hoeveel belastingplichtigen in 2015 worden geconfronteerd met een naheffing als gevolg van de genoemde maatregel. Voorts vraagt hij of dit in 2016 eveneens het geval is. Het exacte aantal belastingplichtigen dat wordt geconfronteerd met een naheffing of een lagere belastingteruggave is lastig te voorspellen; de schatting is dat het gaat om 5 tot 6 miljoen belastingplichtigen.”

Waarvan akte.