Politiek

Amsterdamse GroenLinks-fractievoorzitter onder curatele

28-10-2014 11:17

Fractievoorzitter Iwan Leeuwin van GroenLinks Amsterdam Zuidoost is onder curatele gezet. Vorige week liep hij boos weg bij de opening van het Nelson Mandelapark. Bij de opening werd ook een standbeeld van de overleden Zuid-Afrikaan onthuld, maar Leeuwin vond dat te veel op Zwarte Piet lijken. In een verklaring schrijft Leeuwin dinsdag dat hij nu onder curatele is gesteld.

Naar buiten treden afstemmen

Na gesprekken met de afdeling ‘is afgesproken dat er de komende maanden een traject wordt ingezet dat is gericht op het verbeteren van het functioneren van de fractie en om te voorkomen dat een dergelijk incident nogmaals voorkomt’. Leeuwin vervolgt:

“Wanneer ik naar buiten wil treden over Groenlinkse zaken zal dit in eerste aanleg worden afgestemd met Urwin. In tweede instantie eventueel met de fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie, dit mede gezien de gewijzigde omstandigheden in het bestuurlijk stelsel.”

Urwin is Urwin Vyent. Hij is voor GroenLinks portefeuillehouder in Amsterdam Zuidoost, een functie die vroeger stadsdeelwethouder werd genoemd.

Excuses

Ook biedt Leeuwin zijn eigen partij excuses aan:

“Het lijkt mij gepast om aan GroenLinks mijn verontschuldiging  aan te bieden voor de ontstane situatie. Het was absoluut niet mijn bedoeling.”

Lees ook

Fractievoorzitter GL loopt boos weg bij opening Nelson Mandelapark

Verklaring Iwan Leeuwin opening Nelson Mandelapark