Politiek

Integriteitscursus voor nieuwe Kamerleden

27-10-2014 13:39

Nieuwe Kamerleden gaan bij hun aantreden een integriteitscursus krijgen. Ook krijgt de Tweede Kamer een Vertrouwenspersoon Integriteit. Een werkgroep van zes Kamerleden is sinds maart vorig jaar bezig geweest om de bestaande regelgeving over de integriteit van Kamerleden tegen het licht te houden.

Vertrouwenspersoon Integriteit

De hulp van de Vertrouwenspersoon kan worden ingeroepen wanneer een Kamerlid worstelt met een integriteitskwestie. Het presidium – het ‘bestuur’ van de Tweede Kamer onder leiding van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zal op zoek gaan naar een Vertrouwenspersoon. De werkgroep wil niet dat deze gezocht wordt in kringen van actieve politici ‘wier onafhankelijkheid immers betwist zou kunnen worden’, maar wil wel dat het een persoon  is die bekend is met ‘het krachtenveld waarin een Kamerlid moet opereren’.

Regels aangescherpt

Ook worden de regels voor het bijhouden van nevenfuncties in een register verscherpt. Daarnaast wordt Kamerleden verplicht hun buitenlandse reizen waarvan vervoers- en verblijfskosten geheel of gedeeltelijk door derden worden betaald te vermelden. De Tweede Kamer moet formeel nog akkoord gaan met de nieuwe regelingen.