Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV weer grootste in peiling

26-10-2014 09:30

Nadat de PVV vrijdag al gestegen was, waarschijnlijk onder invloed van de terroristische aanslagen in Canada, zien we dat zaterdag doortrekken, gerelateerd aan het extra geld dat aan Europa moet worden betaald. De stijging van 3 naar 27 zetels was voldoende om (weer) de grootste te zijn, omdat de VVD 1 daalt naar 26. Dit is voor het eerst het geval sinds de Gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. toen de woorden van Wilders over Marokkanen hem electoraal duidelijk verlies opleverde.

peiling-2014-10-26

De PvdA daalt er in ons onderzoek (pdf) 1 naar 12 en D66 1 naar 20 en SP 1 naar 17. Groen Links stijgt er 1 naar 7.

Ebola

Uit de rest van het onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders (9%) de kans (vrij) groot achten dat in Nederland Ebola zal uitbreken.

Wel vindt 78% dat er restricties moeten opgelegd worden aan mensen die vanuit de landen waar Ebola heerst naar Nederland reizen. PVV-kiezers vinden dat voor 98%, terwijl dat bij D66-kiezers maar iets meer de helft is.

Paspoorten

Rondom het al dan niet intrekken van paspoorten van mensen waarvan verwacht wordt, dat ze als Jihadist naar het Midden-Oosten vertrekken, geeft 57% aan dat dit wel moet gebeuren en 32% niet.