Politiek

Hans Wiegel (VVD): ‘Kans op kabinetscrisis groot’

26-10-2014 11:35

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt. 

“Die kans is dus zeker aanwezig, zeker ook omdat je ziet dat D66 en CDA nu veel meer met elkaar optrekken dan een jaar geleden. Het wordt spannend”, zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag.

De Statenverkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat.

Het kabinet piept en kraakt nog steeds, aldus Wiegel, mede door ontwikkelingen in de PvdA. Zo heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman gezegd dat zijn partij veel vaker activistische politiek kan gaan bedrijven nu veel maatregelen uit het regeerakkoord door het parlement zijn.

Volgens Wiegel is die “aanval” heel lastig voor PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die het blijkbaar anders moet doen.

“Het is heel gevaarlijk om zowel regeringspartij als activistisch te zijn. Dat hoort eigenlijk niet bij elkaar”, constateerde Wiegel.

De kleinste regeringspartij, de PvdA in dit geval, heeft het volgens hem altijd al het moeilijkste. “Als je activistisch gaat zijn, de boel op scherp gaat zetten en als zo’n kabinet eerder valt, dan kun je daar wel eens zelf grote last van krijgen”, zei de VVD-prominent.

Anp