Haagse grabbelton

Weekendtip: oude koeien uit de sloot halen met Ferry Mingelen

24-10-2014 11:39

Het loopt nog geen storm met de inschrijvingen, maar misschien komt dat omdat de nieuwste rondleiding over het Binnenhof net deze week is geïntroduceerd. Sinds enkele dagen biedt het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’ ProDemos een audiotour aan met de gepensioneerde, maar nog steeds actieve parlementair journalist Ferry Mingelen.

Op veertien plaatsen rond of op het Binnenhof krijgt de deelnemer algemene historische informatie en persoonlijke impressies van Mingelen. We lopen langs de Ridderzaal, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, het Torentje, perscentrum Nieuwspoort en nog een aantal andere plaatsen. Mingelen geeft, begeleid door violen, nieuwsfragmenten en foto’s, uitleg en commentaar.

Relevante plaatsen

Deze tour is om allerlei redenen problematisch. De belangrijkste ligt voor de hand: veel plaatsen waar we langskomen zijn voor het werk van Mingelen nooit relevant geweest, zoals de Gevangenpoort, een standbeeld, een afgebroken kapel en het Torentje, waar Mingelen naar eigen zeggen nooit binnen is geweest. Toch beslaat de halve audiotour dit soort plaatsen.

Voor de plekken die wel relevant waren voor het werk van Mingelen geldt het omgekeerde: we lopen er langs maar zien eigenlijk niets. We kunnen door de ramen van de Tweede Kamer de roltrappen zien, maar niet de achterliggende ‘patatbalie’ waar veel onderonsjes tussen politici en journalisten plaatsvinden. We blijven er honderden meters vandaan. Ook bij Nieuwspoort blijft het bij staren naar de gevel.

Transparantie

De persoonlijke ontboezemingen van Mingelen suggereren een soort transparantie en verantwoording. Mingelen vertelt dat hij in het begin van zijn televisiecarrière niet kon presenteren, dat hij zijn toegangspas voor een kabinetspresentatie was vergeten en bij een verkiezingsdebat Balkenende niet fair behandelde. Mingelen houdt het bij allerlei anekdotes die voor politieke junks erg leuk zijn.

Maar juist op de punten waar meer zelfreflectie zou passen, zwijgt Mingelen in alle talen. Hij lunchte nooit met politici en wilde niet te vriendschappelijk met ze omgaan, zegt hij. Als hij de Nieuwspoortcode uitlegt, volgt er niets over de vreemde gewoonte politici straffeloos over elkaar te laten roddelen, terwijl dit ongeveer het belangrijkste onderdeel van de hedendaagse parlementaire journalistiek is.

Meest interessant is de ontboezeming dat een lobbyist aan Mingelen voorspelde dat een fractie een door diezelfde lobbyist voorbereide motie zou indienen. Toen dat gebeurde, vond Mingelen dat wel ver gaan, maar journalistieke aandacht kreeg het voorval niet. Het is immers aan het politicus waar hij zijn informatie vandaan haalt, doceert Mingelen.

Personalisering

In deze audiotour wekt Mingelen de indruk dat hij de burger meeneemt naar het echte parlementaire leven aan het Binnenhof. Maar in feite presenteert hij nogmaals het beeld dat we al uit de media kennen en doet hij geen poging dat beeld te verdiepen of te verklaren aan de hand van zijn jarenlange ervaring. Hoe werkt politiek echt en wijkt dat af van wat we op televisie te zien krijgen? Welke principes zitten er achter de parlementaire journalistiek? Wat krijgt de kijker niet te zien? Geen woord erover.

Deze audiotour is geen geïnformeerde wandeling met inzichten over dit soort vragen, maar een reeks losse verhalen en anekdotes. De bedoeling is kennelijk burgers iets te leren, maar wel op een dusdanige manier dat zij nooit gaan nadenken of de parlementaire journalistiek waarvan Mingelen een belangrijke representant was, wel zo goed functioneert.

De Ferry Mingelen audiotour is te reserveren bij ProDemos.