Achtergrond

Henk Krol is Jezus Christus

23-10-2014 14:56

Nog een jaar of twee, als alles meezit, dan heeft Mark Rutte zijn ambtstermijn weer volbracht. Het grote speculeren is daarom al begonnen: ten eerste, gaat Rutte die twee jaar daadwerkelijk uitzitten of komen er vervroegde verkiezingen en, ten tweede, wanneer er verkiezingen komen, wie wordt dan de opvolger van Rutte bij de VVD?

Frank Verhoef en Simon Otjes namen een voorschot. Volgens Otjes komt Rutte III er wel en wordt het een onheilig verbond van VVD, CDA, D66 en, godbetert, de ChristenUnie. Verhoef meent dat Rutte geen derde termijn krijgt en dat ook niet zou moeten willen, in het belang van zijn partij. Daarbij heeft Verhoef gek genoeg de term “logisch” over voor de keuze van Sybrand Buma als minister in een eventueel VVD-CDA-gedrocht, terwijl het inmiddels duidelijk mag zijn dat het CDA smacht naar een nieuwe leider. Buma moet als de sodemieter zijn biezen pakken en de pijp aan Pieter geven, dan wordt het misschien nog wel wat met de gristendemocraten.

Euthanaseren

Aan de andere kant, uiteindelijk maakt het niet uit of Omtzigt, Buma of zakelijk genie Camiel Eurlings de kar trekt bij het CDA. De partij bestaat over een jaar of tien toch niet meer, aldus ambassadeur van Hamas in Nederland Dries van Agt. Evenmin is het van belang of Halbe Zijlstra inderdaad de troonpretendent voor de VVD wordt, of wie er bij de PvdA de ondankbare rol van het euthanaseren en begraven van de partij op zich gaat nemen. Over twee jaar is er namelijk geen representatieve democratie meer in Nederland. Het koningshuis zal eveneens een fenomeen uit vervlogen tijden zijn, en alle goede bedoelingen van het Republikeins Genootschap ten spijt zal Nederland ook geen republiek zijn.

 

‘Henk Krol bezit de politieke schranderheid van Gonny van Oudenallen, het zakelijk instinct van Peter Jan Rens en de naïviteit van Alfred J. Kwak’

 

Deze boude stelling behoeft wellicht enige toelichting. Wie de afgelopen tijd goed heeft opgelet kan de voortekenen van een aanstaande wende moeilijk gemist hebben. Delen van het volk gaan thans volledig over de rooie vanwege Zwarte Piet. Het spreekt voor zich: achter deze banale oppervlakkige reden schuilt een veel grotere maatschappelijke onrust.

Hollandse deernen

Ondertussen blijkt niets echt. Waar opiniemakers en andere professionele querulanten met stupide namen vroeger op hun woord te vertrouwen waren fingeren zij tegenwoordig boze Marokkanen dat het een lieve lust is, terwijl onschuldige Hollandse deernen de gevolgen van deze leugenachtige praktijken dragen.

Frans Timmermans – de duivel moge hem halen, smerige deserteur – bleek een hele speech voor de VN bij elkaar gelogen te hebben en het Openbaar Ministerie houdt er wederom een dubieus selectief vervolgbeleid op na. Terreur, ziekte en andere ruiters van de apocalyps dienen zich veelvuldig aan, het regent nog net geen kikkers. Er staat, kortom, een historische omwenteling te gebeuren. Nederland zal schudden op zijn grondvesten, Slochteren is er niets bij.

Gek genoeg was het de verder volstrekt overbodige NPO – Sander Dekker, doe het! – die duidelijkheid verschafte inzake de oorsprong van deze roerige tijden. Onder leiding van een overduidelijk straalbezopen Michiel Breedveld die met uiterste moeite nog net zijn evenwicht wist te behouden debatteerden daar afgelopen week Kees Verhoeven (D66), Henk Nijboer (PvdA) en Henricus Cornelis Maria Krol (50PLUS) over onder andere het pensioenstelsel.

Omdat Henk Nijboer een jaartje of zestig jonger is dan Henricus Cornelis Maria Krol en er uit ziet als Sywert van Lienden in zijn tienerjaren en tussen Kees Verhoeven en H.C.M. – Henk, voor intimi – Krol gepositioneerd was had het debat van meet af aan iets diep komisch, alsof Lady Godiva in discussie trad met, nou ja, Sywert van Lienden.

Leprabejaarde

Het debat verhelderde het een en ander wat betreft de persoon en de legende Henk Krol. Ten eerste kent Henk Krol geen schaamte. Dat is logisch, want Henk Krol strijdt voor de allerzwaksten in onze samenleving. Als hij niet het gevoel had gehad in de politiek iets wezenlijks te kunnen veranderen dan stond hij op dit moment hoogstpersoonlijk een leprabejaarde te wassen in een plaatselijk hospitaal.

Bij een dergelijke queeste hoort geen twijfel, geen zelfreflectie, geen valse bescheidenheid en al helemáál geen gêne. Dat is maar goed ook. Anders had Henk Krol bij het terugzien van zijn eigen optreden tijdens dit debat zichzelf even achter de oren gekrabd en zich afgevraagd wie die emotioneel schreeuwende oude man naast die kleuter was.

Niets van dat alles. Henk Krol gelooft in Henk Krol, en dat geloof neemt dermate epische proporties aan dat het niet anders kan dan dat binnen afzienbare tijd het volk Henk Krol volgt. Gevraagd door de NOS of het niet wat erg kras is dat schandaal na schandaal hem van zijn gewezen pad probeert te krijgen antwoordde Henk Krol bloedserieus dat dat inderdaad géén toeval is.

Henk Krol zal ons verlossen

De gevestigde orde en het militair-industrieel complex proberen hem ervan te weerhouden ‘s lands krommen te rechten en ‘s lands kwaden te slechten. Wat zij echter niet begrijpen is dat bij iedere tegenslag, bij iedere vorm van creatief boekhouden die aan het licht komt, bij iedere ontdoken pensioenpremie die naar buiten komt, Henk Krol aan kracht wint.

Henk Krol bezit de politieke schranderheid van Gonny van Oudenallen, het zakelijk instinct van Peter Jan Rens en de naïviteit van Alfred J. Kwak. Dat hindert niets. Henk Krol is onschuldig, zonder zonde, onbevlekt. Wanneer hij door het dal van de schaduw des doods struint vreest hij geen kwaad. Gods licht wijst de weg, Henk Krol zal ons verlossen. Amen.