Politiek

Politicus Sint Maarten: Mij is 2 miljoen dollar geboden om over te stappen

21-10-2014 11:41

Christopher Emmanuel (NA), lid van het parlement van Sint Maarten, is dit jaar twee miljoen dollar geboden om verder te gaan als onafhankelijk parlementslid. Dat zei Emmanuel maandag in het parlement van Sint Maarten. Hij voegde daar aan toe: “We hebben een integriteitsprobleem op Sint Maarten. Na het kopen van stemmen worden er nu zetels gekocht. “We have a problem in the country and instead of doing as Michael Jackson said in his song to look at the man in the mirror, let’s look at ourselves.” Emmanuel wil niet zeggen vanuit welke hoek hem geld is geboden. Naar de United People’s Party (UP) is echter in het verleden onderzoek gedaan voor verkiezingsfraude en corruptie.

Plasterk: Onderzoek ministers Sint-Maarten

Afgelopen vrijdag gaf minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk een zogeheten aanwijzing aan het eiland: voordat er nieuwe ministers worden benoemd op Sint-Maarten, moet er eerst een onderzoek komen naar hun integriteit. Formateur Theo Heyliger en zijn United People’s Party (UP) werden eind augustus de grote winnaar van de parlementsverkiezingen op Sint Maarten.

Van Raak (SP): ‘Dit is moedig’

SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt tegen ThePostOnline dat hij de uitspraken van Emmanuel ‘moedig’ vindt. Van Raak sluit niet uit dat Emmanuel zich gesteund weet door de lijn van Plasterk: “Ik hoop dat meer politici zich uitspreken, dat er meer bewijs boven tafel komt.”

Heyliger stelt presentatie ministersploeg uit

Ondertussen heeft Heyliger uit protest de presentatie van zijn ministersploeg uitgesteld. De UP zal woensdag een motie indienen om de aanwijzing van Plasterk te blokkeren. Het is de vraag of dat wat uithaalt, het is aan gouverneur Eugène Holiday om benoemingen van ministers te ondertekenen. Heyliger is omstreden. Zijn partij kocht in 2010 stemmen, Heyliger zelf bleef echter buiten schot. Behalve het omkoopschandaal van 2010 werd het eiland de afgelopen jaren opgeschrikt door vermeende omkoping van politicus Patrick Illidge door de Nederlandse bordeelhouder Jaap van den Heuvel en andere corruptiezaken.

Lees ook

The Daily Herald – Christopher Emmanuel says he was offered US $2M for his seat