Politiek

Farage’s fractie is weer terug

20-10-2014 17:53

De eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) die vorige week uiteenviel is weer compleet. Robert Jarosław
Iwaszkiewicz heeft zich bij EVDD aangesloten. De Pool is lid van Congres van Nieuw Rechts (KNP), de Poolse partij wil vrijwel alle belastingen afschaffen: de overheid moet zich alleen met defensie en openbare orde bezighouden. Ook wil de partij vrouwen het kiesrecht ontnemen.

Nigel Farage wiens UKIP de grootste is in de fractie reageert opgetogen in het persbericht dat maandagmiddag werd verstuurd:

To paraphrase Mark Twain ‘Rumours of our death have been greatly exaggerated.’ The Eurosceptics are now back with a bang, indeed we have never been away.

Martin Schulz was oorzaak uiteenvallen EVDD

De Letse Iveta Grigule stapte vorige week op, daarmee voldeed de fractie niet meer aan de voorwaarden: een Europese fractie moet uit minimaal zeven lidstaten en 25 leden bestaan. Aan die eerste voorwaarde werd dus niet meer voldaan. Grigule moest opstappen van Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz. Dat liet UKIP in een reactie weten. Anders had ze niet de leiding gekregen over de Kazachstan Delegatie, een vergaderclub in het Europees Parlement. Grigule zei daarover:

“I had to do it to get elected.”

KNP werkte bijna samen met Front National en PVV

Het Congres van Nieuw Rechts is één van de eurokritische partijen die in de recente Europese verkiezingen zetels hebben veroverd in Straatsburg. De partij kwam even in beeld als mogelijke partner toen de PVV en het Franse Front National en verwante partijen een fractie uit de grond wilden stampen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet.

Lees ook

Farage’s EVDD valt uiteen