Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Nog geen 40 procent wil dat meerderheid Eerste Kamer behouden blijft

19-10-2014 09:45

Ook deze week zijn er weinig verschuivingen. VVD en 50PLUS scoren 1 minder (naar resp. 27 en 2).  D66 en ChristenUnie 1 meer.

peiling-2014-10-19

Provinciale Statenverkiezingen

 
Het is nog 5 maanden tot de volgende verkiezingen. Nu is het zeker niet zo dat kiezers op de vraag wat men bij de Provinciale Statenverkiezingen zal gaan stemmen automatisch hetzelfde antwoord geven als wat ze geven bij het onderzoek naar het huidig stemgedrag voor de Tweede Kamerverkiezingen. Niet alleen heeft dat te maken met een lagere opkomst van 20 a 25 procent. Maar ook met de wens dat VVD+PvdA+D66+ChristenUnie+SGP hun meerderheid in de Eerste Kamer al dan niet behouden.
 
Uit het onderzoek van vandaag (pdf) blijkt namelijk dat maar 39 procent wil dat die 5 partijen hun meerderheid behouden. Zelfs onder de kiezers die nu aangeven VVD of PvdA  te stemmen is dat maar 80 procent. (En die groep VVD+PvdA kiezers samen is nu nog maar amper 26 procent van het electoraat, een halvering ten opzichte van de TK2012)! Onder de potentiële D66 kiezers voor de Tweede Kamerverkiezingen is de grootste groep (bijna een kwart) die aangeeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten iets anders te zullen gaan stemmen. (Bij de andere partijen ligt dat percentage tussen 10 en 15 procent).
 
Als dan ook nog de komende tijd VVD en PvdA wat meer tegenover elkaar komen te staan, wordt de kans klein dat die 5 partijen hun meerderheid in de Eerste Kamer zullen behouden. Maar 35 procent zou het dan erg vinden als het kabinet dan opstapt.