Politiek

Nu ook corruptie bij ministerie van Defensie

15-10-2014 18:22

Ook bij Defensie zijn twee hoge officieren en twee hoge burgerambtenaren geschorst omdat ze worden verdacht van ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen. Dit blijkt uit informatie waarover persbureau ANP beschikt. Advocaat Michael Ruperti, die de vier medewerkers bijstaat, erkent dit. Defensie had de schorsing nog niet naar buiten gebracht.

Dinsdag zette korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vijf inkopers van de politie, onder wie de directeur Facility Management, buiten dienst. Het gaat om politiemensen die waren betrokken bij de aanbesteding van politievoertuigen. Ook naar hen loopt een corruptieonderzoek.

1600 voertuigen

Zowel de voertuigen voor Defensie als voor de politie zouden worden geleverd door importeur Pon. Voor het ministerie van Defensie ging het om de inkoop van ruim 1600 operationele voertuigen. Ruperti zegt dat dit getal ongeveer klopt.

‘Mijn cliënten zijn zich van geen kwaad bewust’

De hoge officieren en de andere twee medewerkers werden in september geïnformeerd dat ze werden verdacht van ambtelijke corruptie. “Eind september zijn ze door Defensie zelf ondervraagd en begin oktober werden ze geschorst”, vertelt hun advocaat. “Mijn cliënten zijn zich van geen kwaad bewust”, benadrukt hij. “Ze zeggen dat ze altijd volgens de regels hebben gehandeld. Er is dan ook geen enkele concrete verdenking richting hen geformuleerd. Daarom weten ze ook niet hoe ze zich moeten verweren.”

Lees ook

Corruptie? Vijf politiemedewerkers geschorst