Politiek

Wéér alarm over koers PvdA: contact met gewone mens kwijt

12-10-2014 16:38

De PvdA zit overduidelijk in een periode van zelfreflectie. Werd begin deze maand in Friesland door de sociaal-democraten alarm geslagen, nu gebeurt hetzelfde in de stad Den Haag. De Haagse PvdA heeft zich de afgelopen jaren te weinig op de stad gericht en was vaak bezig met interne discussie, het bestuur en het stadhuis. Daardoor ging de boodschap verloren dat de sociaal-democraten pal moeten staan voor ‘solidariteit’ en een ‘fatsoenlijke samenleving’. Het werd een partij van ‘wolkenkrabbers, de zweefbruggen en de cultuurpaleizen’.

Negen zetels verlies

Dat staat in een rapport van een interne commissie in handen van RTV West. Hoogleraar bestuurskunde van Tilburg Pieter Tops onderzocht de redenen voor de verkiezingsnederlagen van de afgelopen jaren.

De Haagse PvdA zit in een electorale neerwaartse spiraal. In 2010 zakte de partij van 15 naar 10 zetels en in maart van dit jaar gingen er daar nog eens vier van af.

Basis van bestaan uit oog verloren

Tops concludeert na gesprekken met zo’n 70 Haagse PvdA’ers dat de partij de basis van het bestaan uit het oog is verloren. De PvdA zou zich volgens hem moeten inzetten voor ‘bestaanszekerheid, goed werk, kansen op verheffing en binding tussen mensen in een fatsoenlijke samenleving’.
Als voorbeeld noemt hij de bouw van het cultuurpaleis ‘Spuiforum’. De PvdA had volgens hem beter moeten uitleggen waarom dat gebouwd moet worden.

Achterban kwijtgeraakt en teveel interne ruzie

Ook hekelt Tops de bestuursstijl van de sociaal-democraten. De PvdA is daar door de autochtone midden- en bovenklasse kwijtgeraakt aan de Haagse Stadspartij, de Groep de Mos en wellicht de ChristenUnie-SGP. Bovendien is de PvdA eigenlijk het contact met het ‘echte Den Haag’ is verloren.

Daarnaast blijkt dat de PvdA intern de afgelopen jaren met elkaar overhoop heeft gelegen. RTV West citeert:

 

“Wethouders die hun eigen gang gingen en niet of nauwelijks tot normaal overleg bereid of in staat waren. Een fractie die in kampen uiteen was gevallen, die vaak meer energie staken in het elkaar bestrijden, dan in een gezamenlijke positie ontwikkelen.”

Lees ook

RTV West -Haagse PvdA was de gewone mens kwijt en verschanste zich in ‘het witte paleis’

TPO – PvdA slaat alarm over toestand PvdA

Brandpunt –  Enquête: PvdA-politici willen Asscher als lijsttrekker

TPO – Samsom ‘geraakt’ door interne kritiek