Politiek

Enquête: PvdA-politici willen Asscher als lijsttrekker

12-10-2014 13:57

Als het aan de lokale en regionale PvdA- politici ligt, wordt Lodewijk Asscher bij de volgende Kamerverkiezingen de nieuwe lijsttrekker. Dit blijkt uit een groot onderzoek van KRO Brandpunt in samenwerking met onderzoeksbureau Overheid in Nederland. In deze representatieve enquête zijn raadsleden, wethouders en provinciale bestuurders ondervraagd over de koers van de partij en het leiderschap van Diederik Samsom.

Asscher favoriet

Op de vraag wie bij de volgende landelijke verkiezingen de lijsttrekker van de PvdA moet worden, kiest 37 procent van de ondervraagde PvdA’ers voor Lodewijk Asscher en maar 24 procent voor de huidige partijleider Diederik Samsom. Ook de huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem wordt door 12 procent van de sociaaldemocraten genoemd.

Weinig hoopvol

Verder is het PvdA-kader in het land weinig hoopvol over de komende Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart volgend jaar. Maar 28 procent denkt dat Samsom het electorale tij nog kan keren voor die tijd. 33 procent denkt dat de huidige partijleider daar zeker niet in zal slagen. 39 procent is neutraal in de electorale kansen van de partij.

Kloof veel te groot geworden

Ook over de top van de partij zijn de lokale en provinciale vertegenwoordigers van de PvdA uitgesproken negatief. Meer dan de helft (51 procent) vindt dat de afstand tussen de lokale en de landelijke partij te groot is geworden. Bovendien vindt bijna de helft (48 procent) dat het landelijk beleid steeds moeilijker te verdedigen valt aan de eigen achterban. Bijna driekwart (72 procent)  van de lokale politici schrijft het recente verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen dan ook toe aan het kabinetsbeleid waar de PvdA verantwoordelijk voor is.

Vorige week kwam de afdeling van de PvdA in Friesland met een vernietigend rapport over de landelijke koers van partij. Ook hieruit bleek dat lokale PvdA’ers het kabinetsbeleid niet langer kunnen verdedigen. De opstellers van het rapport schreven het grote verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen toe aan het landelijke beleid van de partij.

Ruim eenvijfde van alle PvdA-bestuurders op provinciaal en lokaal niveau hebben de enquête ingevuld.  De uitkomsten van het onderzoek  zijn een representatieve afspiegeling van het politieke kader van de PvdA in het land.

Lees ook

Samsom ‘geraakt’ door interne kritiek

Link naar volledige enquête (PDF)

KRO Brandpunt, zondag 12 oktober, 22.35 uur, NPO 2