Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Zullen partijen meerderheid Eerste Kamer behouden?

12-10-2014 09:45

Vandaag zijn de verschuivingen weer klein. PVV stijgt er 1 naar 24 en komt hiermee op de 2e plaats achter de VVD. SP staat nu op 18 (-1), PvdA op 13 (+1) en Groen Links 6(-1).

peiling-2014-10-12
 
De 5 partijen, die het kabinet in de Eerste Kamer aan de meerderheid helpen, staan nu op 70 zetels (35 in Eerste Kamer). Omdat het al een tijd in het gebied tussen 70 en 75 zetels schommelt zal het spannend worden of de 5 partijen bij de verkiezingen in maart 2015 de meerderheid zullen houden.
Hoe hoger de PVV dan scoort, hoe groter de kans is dat deze 5 partijen die meerderheid niet halen.

Proces tegen wilders kan Provinciale Statenverkiezingen beïnvloeden

Uit het onderzoek van vandaag blijkt dat een vervolging van Wilders voor zijn uitspraken over Marokkanen, hem electoraal geen windeieren zal leggen.
39 procent van de Nederlanders vinden dat hij vervolgd moet worden, 55 procent niet. Bij de PVV kiezers vindt 1 procent dat hij vervolgd moet worden en bij de VVD kiezer 23 procent. Bij de D66- en PvdA-kiezers vindt meer dan 60 procent dat hij vervolgd moet worden.

Die vervolging zal voor Wilders betekenen dat zijn eigen kiezers en potentiele kiezers (naast zijn eigen aanhang , vooral ex-VVD-kiezers) eerder op hem gaan stemmen.

Spijt

spijt

In het rapport (pdf) staat ook vermeld hoe de ontwikkeling is van de spijt die men heeft van de stemkeuze in september 2012. Dan zien we ook dat dit veruit het meest voorkomt bij kiezers van de PvdA en de VVD. Bij de PvdA is dat echter duidelijk hoger dan bij de VVD. Maar niet zo sterk als in april jl. Nu is het nog 46 procent bij de PvdA en 34 procent bij de VVD.