Politiek

Timmermans: slachtoffer MH17 droeg zuurstofmasker

09-10-2014 08:54

Met updates – Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) droeg één van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 een zuurstofmasker. De slachtoffers moeten dus de kans hebben gehad zich te realiseren wat er gebeurde. Dat zei de bewindsman woensdagavond bij Pauw.

Update 12.49- Video: Timmermans door het stof

Update 11.57 –Timmermans ‘betreurt’ zijn opmerkingen bij Pauw.

“Ik had het niet moeten zeggen. De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren.”

Plus: een cartoon van Ruben Oppenheimer.

Update 11.22 –  Een van de passagiers van vlucht MH17 had inderdaad een zuurstofmasker om de nek. Alle andere passagiers droegen geen masker, meldt de recherche. Dat staat in een informatiebrief aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp die in handen is van de NOS.  De recherche verstuurde deze brief vanmorgen aan de nabestaanden in reactie op de uitspraken van minister Timmermans in de uitzending van Pauw.

Update 10.18 – Volgens de NOS is Timmermans met zijn uitspraak in de fout gegaan.

Timmermans sprak over de veelgeroemde toespraak die hij in de VN-Veiligheidsraad hield kort na de ramp met de MH17. Hij schetste daarin wat er door de slachtoffers heen gegaan moet zijn tijdens hun laatste momenten.

Nabestaande: Dit wisten wij niet

Eén van de nabestaanden zegt dat deze informatie nog niet bekend was.

In onderzoeksrapport niets over zuurstofmasker

In het voorlopige rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) staat niets over een zuurstofmasker. Het toestel is tijdens de vlucht in stukken gebroken, vermoedelijk door de schade die werd toegebracht door ‘objecten’. De voorste delen van het vliegtuig zijn gevonden in de buurt van de laatste bekende positie. Dat duidt er op dat die als eerste zijn afgebroken van de rest van het vliegtuig.  Uit de gegevens uit de zwarte dozen wordt opgemaakt dat vlucht MH17 normaal verliep en abrupt eindigde. Er zijn geen noodsignalen gegeven en geen noodoproepen gedaan door de piloten. Tot nu toe werd aangenomen dat de passagiers nauwelijks iets gemerkt hebben van de aanslag.