Politiek

‘Amsterdam probeert fraude-onderzoek naar moskeeverzamelgebouw in doofpot te stoppen’

09-10-2014 15:12

Subsidie voor een moskee danwel kerk, mag dat zomaar in Europa? Antwoord: neen. In Europa worden kerk en staat strik gescheiden gehouden. Dus het is een beetje raar dat het Amsterdamse ‘Moskeeverzamelgebouw‘ in Amsterdam-Oost, waarin zich zowel een Turkse als een Marokkaanse moskee gebedsruimte bevinden, zomaar 1,4 miljoen euro subsidie kreeg voor de bouw.

Althans, wel als die subsidie ook is aangevraagd voor de bouw van een religieus gebouw. Maar dat deed het stadsdeel natuurlijk niet, dat vroeg ‘slechts’ geld aan voor de bouw van een ‘multicultureel multifunctioneel centrum’ dat ‘De Verbinding’ heet.

Terwijl het dus gewoon een ordinaire moskee is. Dat is fraude, en fraude is strafbaar. 

Dus moest het fraudekantoor van de EU, OLAF, onderzoek doen. Maar vreemd genoeg zegt OLAF zelf dat het doorgaans ‘twee jaar’ over een onderzoek doet. Zeker als het gaat om dit ‘multiculturele multifunctionele’ gebouw hoeft dat onderzoek ook niet zo lang te duren. Dat het hier gaat om een verkapte moskee is namelijk vrij duidelijk. Kijk maar: de architecte noemt het ook gewoon ‘moskeeverzamelgebouw’ en heeft het zelfs over een ‘gebouw met gebedsruimtes’. Gebedsruimtes! Als dat niets met religie te maken heeft zijn wij Gordon.

Toch is fraudebureau OLAF nu alweer drie (3) jaar bezig met het ‘onderzoek’. Waardoor de suggestie wordt gewekt dat iemand, en dat zou zomaar iemand uit Amsterdam kunnen zijn, bezig is met de zaak vertragen. Het komt Amsterdam politiek gezien waarschijnlijk niet zo heel erg goed uit als ineens naar buiten komt dat men, omwille van een moskee, heeft gefraudeerd met een Europese subsidie-aanvraag. Laat staan dat de PvdA (destijds de subsidie-aanvrager) zit te wachten op nog meer lijken die uit kasten komen vallen.

En wat blijkt? Een bron weet aan de Groene Amsterdammer te melden dat ‘Amsterdam via het ministerie van Binnenlandse Zaken aan het fraudebureau heeft gevraagd deze zaak te laten rusten’.

Oftewel: of het fraudebureau kan stoppen met onderzoek doen naar fraude want straks blijkt er inderdaad iemand schuldig te zijn aan fraude en dat kan nooit de bedoeling zijn, aldus de waarschijnlijk aan fraude schuldige zelf.

Volgens de bron van De Groene waren ze bij het fraudebureau niet bepaald te spreken over een dergelijk doofpotverzoek. Dus dit verhaal gaat ongetwijfeld nog een flink staartje krijgen.