Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

07-10-2014 19:08

“De vertrouwenscommissie kiest met het voordragen van Den Oudsten wederom voor een carrièrepoliticus zoals voorganger Peter Rehwinkel. Dit terwijl de stad bij de verkiezingen in maart nog duidelijk aangaf genoeg te hebben van de regenteske PvdA. (…) De keuze voor een drieënzestigjarige babyboomer is hoogst opmerkelijk te noemen in de jongste stad van Nederland.”

De Jonge Democraten in Groningen zijn niet bijzonder in hun nopjes met de voordracht van Peter den Oudsten als nieuwe burgemeester van de stad, zo laat voorzitter Jasper van den Hof weten aan RTV Noord.

 

“Toch bekruipt ook kabinetsleden soms het gevoel dat de Oranjes een stel verwende aristocraten zijn. Zo was er een staatssecretaris, die naar eigen zeggen ontdekte dat de familie tal van staatseigendommen uit paleis Soestdijk had gehaald na het overlijden van prinses Juliana en prins Bernard. De bewindspersoon stuurde daarom een vrachtwagen naar Huis ten Bosch om de goederen terug te halen. Niet veel later verscheen er een ambtenaar aan zijn bureau. De Oranjes eisten een kostbaar museumstuk op, dat werd tentoongesteld in paleis Het Loo. De staatssecretaris vatte dat op als een koninklijke wraakactie.”

Politiek commentator Paul Jansen van de Telegraaf geeft een kijkje achter de schermen van de Koninklijke Familie.

 

“Het was die ochtend gewoon al rond’, zegt Rachel Franse. ‘Rena Netjes had tegen mij aan de telefoon gezegd dat ze het leuk zou vinden om bij ons (Pauw & Witteman) aan te schuiven. ‘Doe je nog andere programma’s?’, informeer ik dan altijd. Dat bleek niet het geval te zijn. Vervolgens komt Nieuwsuur met het verhaal dat zij bij hen moet zitten, omdat ze voor het programma zou werken. Ze is freelancer, dan ben je van niemand. Toen kreeg ik te maken met de machine achter dat programma. Die tóón, niet normaal. De eindredacteur belde mij op en zei: ‘Ik ga aangifte tegen je doen van ontvoering en vrijheidsberoving.’ Die man is gek, dacht ik toen.”

Rachel Franse, detijds redacteur bij Pauw & Witteman, nu bij Pauw, schreef een boek over haar werk. In dat boek een anekdote over de ruzie tussen P&W en Nieuwsuur die beiden journaliste Rena Netjes als gast willen. Een verbijsterend inkijkje in de onvoorstelbaar arrogante en rancuneuze wereld van de publieke omroep. (Blendle-link)

 

“Toen ik met RTL bij de grotemensentelevisie terechtkwam, liep ik tegen bepaalde dingen aan. De redacties zijn wit, ze denken wit en maken een wit product. En dat zal ook zo blijven. Hoe angstig sommige Nederlanders ook zijn, die situatie zal niet veranderen. Ik ging mee in die programma’s, omdat ik dat zelf wilde (…)

“Ik denk dat mensen soms onderschatten wat de kracht is van een niet-witte vrouw op de televisie – en dan op een vanzelfsprekende manier, waarbij het niet over ‘zwarte’ onderwerpen gaat. Het moet geen uitzondering zijn, maar een normaal onderdeel in een massaproduct.” (…)

“Bij RTL ging een nieuwe wind waaien. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat ik er niet meer werk omdat ik een kleur heb. Het gaat om de voorkeur van de programmadirecteur. Je bent in de mode en dan ben je weer even niet in de mode.”

Een diepte-interview Sylvana Simons in de kwaliteitscourant Volkskrant.

 

Die gebruiken de meiden als ze ongesteld zijn. Een soort tampon, maar dan zonder touwtje en dieper ingebracht. Dan kun je gewoon blijven wippen.”

Medewerker ‘Tony‘ van Stripclub OQ in Rotterdam legt eventjes de gang van zaken uit aan antropologe Karin Koolen.

 

“De bewering dat rijkdom de democratie ondermijnt is volstrekt ongefundeerd. De snel gegroeide rijkdom van Mark Zuckerberg heeft niet geleid tot uitbuiting van de onderklasse. Het zijn juist ondernemingen als Facebook en Twitter, die in Iran en Egypte de roep om democratie platform gaven.”

VVD-raadslid Arno Scheepers hekelt het nieuwe linkse denken in de Volkskrant.

 

“Twee containertjes”

Premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens het debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Met die ‘twee containertjes’ bedoelt hij de tijdelijke werkplek van koning Willem-Alexander die wordt opgetrokken in de tuin van de Eikenhorst. Het 250 vierkante meter grote complex kost 400.000 euro.