Politiek

Opstelten zwijgt over Saban B.

06-10-2014 16:37

De naar Turkije gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. zal hoe dan ook niet aan Nederland worden uitgeleverd. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag aan de Tweede Kamer. Weblog Geenstijl onthulde afgelopen zomer dat de in Nederland tot acht jaar cel veroordeelde gangster in alle vrijheid een bestaan leidt aan de Turkse kust. Ook is onduidelijk of Turkije gevraagd is de straf van B. ‘over te nemen’. Opstelten verwijst naar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Opstelten verwijst naar Timmermans

Opstelten zegt dat zijn ministerie minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in april 2013 heeft gevraagd aan de Turken te vragen of B. zijn straf kan uitzitten in Turkije. Maar Opstelten wil niet zeggen of hij al is opgepakt. Ook is onduidelijk of de Turken willen meewerken aan de tenuitvoerlegging van de straf. Opstelten: “Ik kan in het belang van de zaak op dit moment geen nadere mededelingen doen.” Van uitlevering aan Nederland zal sowieso geen sprake zijn:

“Aangezien Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, is het gezien de huidige omstandigheden aan de Turkse autoriteiten om handelingen te verrichten met het oog op de opsporing van betrokkene.”

CDA: Opstelten moet gewoon de vraag beantwoorden

Wel staat B. ‘internationaal gesignaleerd’. Dat betekent dat hij kan worden aangehouden zodra hij Turkije verlaat. De Tweede Kamer wilde dat Opstelten de druk op de Turkse autoriteiten opvoerde. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt – die de zaak al eerder bij de Raad van Europa aan de kaak stelde – is ontstemd. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“We willen gewoon weten of Turkije in de afgelopen twee jaar is gevraagd de straf formeel ten uitvoer te leggen. Dat is de wérkelijke vraag.”

Volgens Opstelten is de zaak ook ‘geregeld onderwerp van gesprek tussen de Nederlandse ambassade in Ankara en de betrokken Turkse autoriteiten’. Daarmee legt hij de zaak wederom op het bordje van Timmermans lijkt het. Omtzigt:

“We willen antwoorden van het Kabinet. Ook vandaag hebben we die overduidelijk niet gekregen.”

Lees ook

Geenstijl – Hoe gaat het met…vrouwenhandelaar Saban?