Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Positie Rutte sterker dan die van Samsom

05-10-2014 09:45

De peiling van deze week verschilt weinig met die van vorige week. Alleen zien we dat de SP herstelt van de terugval na de Algemene Beschouwingen (+2 naar 19).

peiling-2014-10-05

Deze zetels gaan af van de VVD (naar 28) en 50PLUS (naar 3) zien we in het onderzoek (pdf).

De afgelopen week gaf Zijlstra aan t.z.t. Rutte te willen opvolgen. Daarnaast was er publiciteit rondom onrust binnen de PvdA en de positie van Samsom. Op twee manieren is dit deze week in het onderzoek aan de orde gesteld.  Dat betreft vragen over het mogelijke lijsttrekkerschap bij volgende verkiezingen en de voorkeur voor de premier erna.

Onder de kiezers (zowel alle als die van de VVD)  scoort Rutte veel beter dan Zijlstra of Schippers als mogelijke lijsttrekker (bij alle kiezers is dat 41 procent, tegen twee keer 9 procent). Als Rutte niet zou meedoen dan doet Zijlstra het beter dan Schippers. Bij de VVD-kiezers verhoudt zich dat ongeveer 2 staat tot 1.

Asscher

Bij de PvdA scoort Asscher duidelijk hoger dan Samsom. Dat geldt zowel bij alle kiezers (11 procent staat tot 33 procent)  als bij de PvdA-kiezers uit 2012 (19 procent staat tot 36 procent). Alleen bij de kiezers die nu nog PvdA zeggen te stemmen (circa 30 procent van degenen die 2 jaar gelden deden) scoort Samsom iets beter dan Asscher.

Als deze personen als mogelijke toekomstige premier worden voorgelegd aan de kiezers dan blijkt Pechtold ook een belangrijke rol te spelen. Rutte scoort dan 21 procent met Pechtold op de 2e plaats 18 procent. Samsom scoort dan 5 procent nog ruim achter op Wilders, Roemer en Buma. Als Asscher de positie van Samsom inneemt dan zien we geen verandering in de positie van Rutte.  Asscher scoort echter 6 procent hoger dan Samsom (11 procent) en mede daardoor daalt Pechtold dan naar 15 procent.

Mocht Rutte niet meedoen dan springt niemand er meer tussenuit.  Zijlstra of Schippers scoren dan 9 procent.  Pechtold 16 procent, Wilders 15 procent en Asscher 14 procent. Ook dat laat zien hoe gefragmenteerd het electorale landschap in Nederland is.

Dat zal ongetwijfeld gaan blijken bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Bij Tweede Kamerverkiezingen wordt dat nog gemaskeerd door de tweestrijd die er dan gaat ontstaan wie de volgende premier gaat worden.

De vraag is wel welke tweestrijd dat dan gaat worden, omdat het wellicht zo zal zij dat de lijsttrekker van de PvdA niet meer de natuurlijke tegenstrever is voor de favoriete lijsttrekker van rechts, zoals Bos en Samsom dat wel zijn geweest.