Haagse grabbelton

Rutte wil vingers niet branden aan Wiels

30-09-2014 12:30

Premier Mark Rutte voelt niets voor een gesprek met Marvelyne Wiels, de Gevolmachtigde Minister van Curaçao. Wiels is een kleurrijke figuur: ze intimideerde de Nederlandse journalist Dick Drayer, was creatief met haar CV en ze bedreigde haar eigen broer. En ze zetelt dus met haar collega’s van Aruba en Sint Maarten in de Rijksministerraad.

‘Niet de juiste persoon’

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich al langer zorgen over het gedrag van Wiels. Onlangs schreef hij in een column op ThePostOnline:

“Als gevolmachtigde minister is zij ook de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland. In deze functie moet zij bemiddelen tussen onze landen en proberen problemen te voorkomen. Vriend en vijand zullen het wel eens zijn dat Marvelyne Wiels hiervoor niet de juiste persoon is.”

Van Raak had vervolgens een simpel verzoek aan de minister-president: “Bent u bereid om eens een goed gesprek te voeren met de gevolmachtigde  minister van Curaçao?”

Rutte reageerde maandag met een eveneens kort briefje:

“Berichtgeving in de media brengt geen wijziging in de staatkundige verhouding tussen de gevolmachtigde minister en de regering van het betreffende land.”

De angst van Rutte

Van Raak is verbaasd. Hij wil nu van Rutte weten in welke wet staat dat Rutte als voorzitter van de Rijksministerraad ‘geen goed gesprek kunt voeren met de gevolmachtigde minister van Curacao over haar functioneren’. Vilein voegt de socialist daar aan toe: “Hoe verklaart u uw angst om dit gesprek (-) te voeren?”

Wordt vervolgd.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.