Politiek

Mensen met een mening – maandageditie

29-09-2014 19:19

“GeenStijl is een soort van ziekte in de samenleving. Ik ben verbijsterd dat de politiek er niets aan doet: het is een vorm van geweld die op een zeer onrechtvaardige manier slachtoffers maakt”

Hoogleraar taal, cultuur en globalisering, Jan Blommaert, maakt in een interview met NieuwWij korte metten met GeenStijl.

 

“Sommigen zeggen ook: je moet dat gewoon negeren, doen alsof het niet bestaat. Nee, als je een samenleving beter wilt maken dan moet je ook kijken naar de dingen die er helemaal fout in zijn.”

Andermaal Jan Blommaert.

“Ze hebben het volk leren schelden. Althans, men wist al wel hoe je moest schelden: tijdens voetbalwedstrijden deden ze niet anders, maar daarna moest het ook klaar zijn. GeenStijl leert haar lezer dat schelden dé manier is om te communiceren over welk thema dan ook. Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat je nu in de publieke ruimte onverbloemd racistische dingen mag zeggen, beschuldigingen mag uiten zonder enkel bewijs, en mensen en hele bevolkingsgroepen mag beledigen naar hartenlust. (…) De maatschappij verruwt en GeenStijl heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.”

Hé, wie hebben we daar? Jan Blommaert!

“We zitten opgezadeld met een compleet verkeerd idee van vrije meningsuiting. Meningsuiting is in geen enkele samenleving vrij, en dat is maar goed ook. Je mag niet zomaar liegen, iemand valselijk beschuldigen of beledigen – daar zijn wetten voor. GeenStijl doet dit allemaal ongestraft. Het verbale geweld op dit blog ís per definitie een vorm van geweld, met alle slachtoffers van dien. Wat zij doen is een misdrijf en ik vind dat dan ook compleet onaanvaardbaar.”

De laatste dan, van Jan Blommaert.

 

“Je hebt hier de tijd om iets beter na te denken. De omgangsvormen zijn ook nog beschaafd. Komt omdat de media het gemeentehuis niet platlopen. Niet iedere uitglijder of controverse wordt uitvergroot. Voor de omgangsvormen en de besluitvorming in de raad is de afwezigheid van de pers een godsgeschenk.”

Dominic Schrijer (PvdA) was wethouder in Rotterdam en werd daar, inclusief door zijn eigen partij, weggebonjourd. Als burgemeester van Zwijndrecht is Schrijer meer in zijn element.

 

“Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag.”

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) sluit niet uit dat er in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer is. Door technologische ontwikkelingen kan de meeste arbeid straks wellicht door robots of machines worden verricht. Dat zei hij maandagmiddag op een congres in Den Haag.

 

“Vergelijk ons asjeblieft niet met die profiteurs en copy cats. Er zijn altijd kapers op de kust die gelijktijdig met een professionele monstertruckshow een slap aftreksel daarvan willen verkopen. Je betaalt dan maar tien euro in plaats van de veertig euro die wij vragen maar je veiligheid is niet verzekerd. Enkel een dranghek tussen die superkrachtige machines en het publiek zoals in Haaksbergen, dat is echt onverantwoord.”

Monster Jam organiseert shows met monstertrucks zoals die in Haaskbergen ook werd gebruikt. Monster Jam heeft als professionele speler op de markt geen goed woord over voor de ‘charlatans’ uit Haaksbergen.

 

“Dan gelden dezelfde regels als de vorige keer. In principe zeg ok: over m’n lijk. Maar als er dan weer zo’n centje tegenover staat… Als ik dat aanbod afsla, moet ik het hele gezin van alles ontzeggen. Dus vooruit dan: even slikken en uit met die broek!”

Actrice Kiki Classen (50) op de vraag of ze nog eens in de Playboy zou willen.

 

Geenstijl-hoofdredacteur Pritt over het interview met beroepsactivist Frank van der Linde op ThePostOnline.

 

“Er is slechts gesproken met zorg- en hulpverleningsprofessionals, experts die een dagtaak hebben aan kinderen in problematische situaties. Nogal wiedes dat zij ‘problemen’ ervaren, dat is hun werk. Deze bias zorgt voor een uitvergroting van de resultaten.”

Mark van Ostaijenis kraakt in de Volkskrant de bevindingen van het SCP over Oost-Europese kinderen.