Politiek

Buma (CDA): ISIS moet in Syrië bestreden worden

27-09-2014 10:16

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat Nederland ISIS ook in Syrië moet bestrijden. Volgens hem snapt het Kabinet niet dat dat de strijd tegen ISIS ‘een andere is dan de buitenlandse conflicten die we de afgelopen vijfentwintig jaar hebben meegemaakt’. Volgens de CDA’er is de wisselwerking ‘tussen de strijd daar en de terreur hier’, veel sterker dan in eerdere conflicten in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan. Dat schrijft Buma in een opinieartikel op ThePostOnline.

Volgens Buma verschuilt het Kabinet zich achter de roep om een volkenrechtelijk mandaat om in Syrië te vechten. “Instemming vragen van Syrië is geen optie, want dat legitimeert het onmenselijke Assad regime. Een VN-mandaat zonder instemming van Syrië komt er zeer waarschijnlijk niet, omdat Assads vriend Rusland dat in de VN-Veiligheidsraad om politieke redenen zal blokkeren. Zodoende is het niet aannemelijk dat er een hard VN-mandaat komt.”

Ook hekelt Buma het uniformverbod van Defensie: “Heel Nederland weet nu dat zelfs onze militairen, die de weerbaarheid van onze samenleving symboliseren, schuilgedrag moeten vertonen.”

Lees ook

Frans Timmermans en dit kabinet begrijpen deze wereld niet