Politiek

Veel woede onder moslims in Haagse Schilderswijk over Nederlandse deelname aan strijd tegen IS

26-09-2014 14:01

Veel islamitische bewoners van de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaalkwartier zijn woest over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen IS. De haat tegen Amerikanen met Nederland als slaafse volger en angst voor aanslagen voert de boventoon in deze Haagse wijken. Dit blijkt uit een publicatie in ochtendcourant Trouw.

Uit gesprekken met islamitische bewoners blijkt dat veel moslims, vooral jongeren, een haat koesteren tegen de Nederlandse overheid. De angst heerst dan ook dat het gezag voor politie helemaal verdwijnt en dat “de vlam in de pan slaat”.

Ook is er veel onbegrip over de beweegredenen voor deelname aan deze strijd: “Als Israel Gaza bombardeert, doet niemand wat. Als de soennitische minderheid – waartoe ook wij behoren – in SyriĆ« en Irak wordt onderdrukt, grijpt niemand in. Maar zodra de christenen en andere niet-islamitische minderheden worden opgejaagd, schreeuwt iedereen moord en brand”, aldus een onderwijzeres uit de wijk.

De meeste inwoners zijn vooral bang dat door de Nederlandse deelname aan de strijd tegen IS aanslagen dichterbij komen ‘naar de wijk worden gehaald’.

Enkele islamitische wijkbewoners zijn er inmiddels van overtuigd dat “Amerika een strijd voert om de oliebelangen” en dat het “een strijd tegen de islam” is. “Dit is niet alleen olie, of die arme vluchtelingen en minderheden. Dit is een strijd tegen de islam”, zo laat een student islamitische theologie door de trouw-verslaggever optekenen.


Lees ook: politie wil liever geen Joodse gebedsruimte in Schilderswijk