Politiek

VVD en PvdA blokkeren debat Afghaanse tolk

24-09-2014 14:10

Met update – De Tweede Kamer zal geen debat voeren over de asielzoekende Afghaanse tolk, die niet in Nederland mag blijven. De coalitiepartijen VVD en PvdA keerden zich woensdag in een interne vergadering in de Kamer tegen een verzoek hiertoe van D66. SP, GroenLinks en de ChristenUnie waren wel voor. Zij wilden daarover praten met zowel minister Jeanine Hennis van Defensie en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Kamerleden opgetrommeld om verzoek tegen te houden

Tot woede van de oppositie trommelden de coalitiepartijen snel wat Kamerleden op om tijdens de stemming het verzoek tegen te houden. Tijdens een procedurevergadering geldt niet de politieke verhouding maar gaat het om de meerderheid van stemmen van de aanwezigen. VVD en PvdA willen wel met Hennis praten over de tolkenproblematiek, maar zonder Teeven erbij en niet over tolk Abdhul Ghafoor Ahmadzai. Ze zeggen dat ze nooit over individuele gevallen praten.

Ahmadzai wilde in Nederland asiel nadat dit in Noorwegen was afgewezen. Volgens Europese afspraken mogen asielzoekers maar in één land asiel vragen. Nederland nam het asielverzoek om die reden niet in behandeling en Teeven maakte vorige week bekend dat hij dit besluit steunt.

Nederland heeft speciale verantwoordelijkheid

Dit valt slecht bij de oppositie die benadrukt dat Nederland een speciale verantwoordelijkheid heeft voor mensen die tijdens missies voor de Nederlanders hebben gewerkt. Ook de defensiebonden vinden dat. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil met beide VVD-bewindslieden in debat, ook omdat hij licht ziet tussen hun uitspraken.

Update 15.44 – Harde woorden van de voorzitter van de Jonge Socialisten Bart van Bruggen in de Volkskrant:

“Ik schaam mij vandaag diep dat ik van de PvdA ben. Omdat medemenselijkheid bij ons hoog in het vaandel staat. Omdat we niet wegkijken als regeltjes en ambtelijke procedures een menselijke oplossing in de weg staan. En omdat dat nu allemaal overboord gekieperd wordt uit politieke overwegingen. Bah.”

ANP