Politiek

Nederlandse F16´s in de strijd tegen ISIS

24-09-2014 18:55

Nederland gaat alleen in Irak meedoen aan militaire acties tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het kabinet levert daarvoor het komende jaar zes F-16-gevechtsvliegtuigen en twee reservetoestellen. Nederlandse militairen gaan bovendien Iraakse en Koerdische militairen trainen. Aan de militaire missie doen in totaal 380 militairen mee, onder wie 130 voor het trainingsdeel. In Syrië, waar IS ook actief is, zal Nederland zich beperken tot humanitaire en diplomatieke steun. Dat hebben vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) woensdag aangekondigd na afloop van een extra ministerraad. De missie duurt in ieder geval een jaar en kost 150 miljoen euro.

Het Kabinet vergaderde vandaag over een zogenaamde Artikel 100 brief en leek het wijselijk eerder de NOS in te lichten dan de Tweede Kamer.

Update 19.14 – Om 19.30 persconferentie van vice-premier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD).

Update 19.19 – NOS is niet zeker van zaak. Eerst zou het gaan om 100 man, nu om 400.

Update 19.31 – Zes F16’s  beschikbaar voor één jaar, twee in reserve. 250 militairen. Plus 130 militairen voor trainingsmissie. Nederland stelt zes operationele F-16’s en 250 militairen beschikbaar, evenals maximaal 130 militairen ten behoeve van training, voor de duur van maximaal  twaalf maanden. De missie kost vermoedelijk 150 miljoen euro.

Update 19.48 – De Nederlandse F-16’s kunnen over een week in actie komen boven Irak om mee te strijden tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag. De gevechtsvliegtuigen gaan waarschijnlijk vanuit Jordanië opereren, maar dat moet de komende dagen echt duidelijk worden. Donderdag gaan er twee Nederlandse verkenningsteams op pad om een en ander voor te bereiden. Eén team gaat naar Jordanië, het andere naar Irak, aldus de minister.

Lees ook

NOS- Nederland zet F-16’s in in Irak

TPO – Nederlandse Syrië-ganger: ‘Jullie zijn nu een doelwit’