Politiek

Timmermans bedreigd – Beveiliging voor scheidend minister

22-09-2014 14:52

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft extra beveiliging rond zijn woning in Heerlen gekregen. Zijn huis is omheind met een hoog metalen hekwerk en extra beveiligingscamera’s. De maatregelen zijn genomen vanwege een ‘verhoogde dreiging’ richting de scheidend minister, zeggen bronnen in Den Haag tegen NRC Handelsblad.  Die dreiging zou met zijn nieuwe functie als eurocommissaris in Brussel te maken hebben.

Europese Commissie verscherpt beveiliging

De Europese Commissie heeft de veiligheidsmaatregelen rond haar gebouwen in Brussel verhoogd, na berichten dat een aanslag door islamitische jihadisten op het Commissie-hoofdkwartier verijdeld zou zijn. Dat heeft de verantwoordelijke Eurocommissaris Maros Sefkovic in een interne e-mail laten weten. Sefkovic ontkent overigens dat sprake is van ,,een specifieke dreiging tegen de Commissie of haar personeel”. Hij spreekt van een voorzorgsmaatregel.

Onduidelijkheid over twee Turks-Nederlandse jihadisten

Zaterdag werd bekend dat de Belgische justitie vorige maand twee Nederlandse Turken uit Den Haag heeft aangehouden die aanslagen zouden hebben voorbereid. Bij huiszoekingen in hun woningen in Brussel zouden wapens en explosieven zijn gevonden, alsmede aanwijzingen dat zij een aanslag tegen het Commissie-hoofdkwartier beraamden. Het federale parket spreekt maandag echter tegen dat er explosieven zijn gevonden. Er was ook geen sprake van een concreet plan voor een aanslag op de gebouwen van de Commissie, benadrukt het parket.

Toch was maandagmorgen de beveiliging bij de belangrijkste Commissie-gebouwen in Brussel verscherpt en moesten bezoekers meer controles passeren dan normaal. Volgens commissaris Sefkovic zijn de maatregelen genomen om op dreigingen te anticiperen. Hij vindt dat ,,in het huidige internationale klimaat en als voorzorgsmaatregel” gewenst.

OM bevestigt huiszoekingen

Volgens het Belgische federaal parket is wel vastgesteld ‘dat bepaalde personen zich ophielden bij een adres in de buurt van bepaalde Europese instellingen’. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland liet weten dat de politie in Nederland in het kader van het onderzoek naar de twee woensdagavond 6 augustus twee huiszoekingsacties in Den Haag heeft gedaan. Dat gebeurde in de Haagse Moerwijk en in de Schilderswijk. Omstanders meldden toen dat de politie ‘met groot machtsvertoon’ invallen in de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Schilderswijk deed.

 

TPO/ANP/NRC