Haagse grabbelton

Leiderschap Emile Roemer staat niet ter discussie

22-09-2014 22:58

Met update – Het volgende bericht wordt u aangeboden door het ANP: “De SP-fractie bespreekt dinsdag het optreden van fractieleider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week, maar zijn positie zal naar verwachting niet ter discussie komen. Dat heeft Kamerlid Sadet Karabulut maandagavond gezegd naar aanleiding van een NOS-bericht. Ook Kamerlid Paul Ulenbelt denkt niet dat de positie van Roemer ter discussie wordt gesteld.

Roemer kreeg het tijdens de algemene beschouwingen moeilijk toen hem gevraagd werd alternatieven voor de kabinetsplannen te geven. Hij kon geen financiële onderbouwing leveren omdat de SP-voorstellen niet waren doorgerekend door het Centraal Planbureau. Op een bepaald moment in het debat kwam hij niet meer uit zijn woorden.

Volgens Karabulut was het optreden van Roemer ‘niet altijd even gelukkig’, maar ze vindt niet dat de fractievoorzitter op basis van één incident moet worden afgerekend. “We moeten het ook niet groter maken dan het is.” Volgens Karabulut ‘moeten we af’ van de gewoonte dat politieke partijen hun plannen steeds maar moeten laten doorrekenen door het planbureau.

Zaterdag vindt er een al geplande partijraad van de SP plaats, zegt Ulenbelt. Hij denkt niet dat Roemer daar onder vuur zal komen te liggen.”

Update dinsdag 23 september – De SP-fractie staat volledig achter Emile Roemer. SP-Kamerlid Eric Smaling zegt tegen het ANP na de reguliere fractievergadering: “Binnen de SP-fractie staan we allemaal achter Emile.” Smaling gaf wel toe dat het optreden van Roemer beter kon. “De volgende keer gaat het beter.”

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Dit was er één uit de serie: let op uw beeldvorming! Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.