Politiek

Eis: Drie-en-een-half jaar cel voor weduwe PVV-Statenlid

22-09-2014 14:02

Monique S., de weduwe van het Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer, moet als het aan het OM ligt drie-en-een-half jaar brommen vanwege het verduisteren van een kleine zes miljoen euro. Van Hal Scheffer stapte twee jaar geleden op als Statenlid toen de fraude van zijn vrouw aan het licht kwam. Een maand later pleegde hij zelfmoord in de bossen van Zeist, weet RTV Utrecht.

Pathologische leugenaar

S. zegt dat Van Hal Scheffer haar dwong tot de fraude, maar aan die lezing wordt ernstig getwijfeld. S. fraudeerde zelf en dwong haar personeel om hetzelfde te doen. Kantoorgenoten noemen S. een pathologische leugenaar en zeggen bang te zijn geweest voor haar buien.

Niet ontoerekeningsvatbaar

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat S. een posttraumatisch stress syndroom heeft. Dat zou volgens haar advocaat het gevolg zijn geweest van haar slechte huwelijk met de PVV’er. Hij zou behoorlijk gewelddadig zijn geweest en tijdens een vakantie zou S. zijn verkracht. Ook zou Van Hal Scheffer haar met de dood hebben bedreigd. De rechter oordeelde dat S. ondanks de omstandigheden niet ontoerekeningsvatbaar kon worden verklaard.

`