Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: duidelijke bevestiging positie Rutte

21-09-2014 09:45

De afgelopen week, met de Troonrede, Miljoenennota en Algemene Beschouwingen, hebben electoraal het effect dat het een duidelijke bevestiging is van de positie van Premier Rutte en de VVD. De VVD gaat 3 omhoog naar 30 zetels. Vergeleken met de electorale positie van exact 1 jaar geleden is dat een stijging van 11 zetels voor de VVD.

peiling-2014-09-21

Bij de andere partijen zien we (pdf):

  • De SP -3 naar 17, 7 zetels minder dan 1 jaar geleden.
  • PVV -1 naar 23, D66 -1 naar 19 en CDA -1 naar 22.  Voor de PVV betekent dat 10 zetels minder dan 1 jaar geleden en voor het CDA 6 meer.
  • PvdA +1 naar 12, Groen Links +1 naar 7 en 50PLUS +1 naar 4. Bij PvdA en Groen Links zijn dat er 2 meer dan 1 jaar geleden. Krol brengt 50PLUS nu weer in de lift, maar het is wel 7 zetels minder dan vorig jaar.

Sinds begin 2013 was er geen enkele peiling, waarbij welke combinatie van 3 partijen dan ook 75 zetels haalden.  Voor het eerst is dat nu wel weer het geval.  De vraag echter is of dit nog een combinatie is, waarmee een regering is te vormen:  VVD, CDA en PVV halen samen 75 zetels.  De regeringspartijen plus D66, ChristenUnie en SGP halen samen 71 zetels.

Positief over Rutte

Kiezers mochten de politici aanwijzen waarvan ze vonden dat ze zich positief hadden onderscheiden bij de Algemene Beschouwingen. Dan wordt Premier Rutte het meest genoemd.  Dat komt vooral omdat hij naast door de kiezers van de VVD ook relatief vaak genoemd wordt door kiezers van CDA, D66 en PvdA. Pechtold staat dan tweede en Wilders derde. Die laatste doet dat vooral door zijn trouwe eigen aanhang. Samsom staat zesde. De PvdA-kiezers uit 2012 scoren Rutte en Pechtold hoger.

  • 72% wenst hervormingen van het belastingstelsel. 44% wil dat voor de Statenverkiezingen.
  • 45% hoopt dat de regering de rit uitzit. Dat was vorig jaar nog maar 32%. 49% denkt dat het gebeurt, dat was vorig jaar maar 20%.

Interessant hierbij is dat terwijl nog minder dan 30% van de PvdA-kiezers uit 2012 nu weer PvdA aangeven te stemmen, meer dan de helft wel hoopt dat de regering de rit uit zit. Een fors deel van die groep geeft echter niet meer aan PvdA te stemmen.

De vraag welke meerderheden er uiteindelijk uit de Eerste Kamerverkiezingen zullen komen, alsmede de vraag of de PvdA zich nog kan herstellen, zullen de komende maanden electoraal gezien een dominante rol spelen.