Politiek

SP: voorstel lijstverbinding van PvdA is politiek spelletje

20-09-2014 17:27

De PvdA congresseert vandaag. Het partijbestuur van de PvdA wil – zo bleek vandaag – voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar een lijstverbinding met de SP en GroenLinks. Een motie voor zo’n linkse lijstverbinding krijgt een positief advies van het hoofdbestuur van de PvdA. Maar wacht eens even, was de PvdA niet eerst tegen zo’n lijstverbinding? Jazeker! Sterker, het was toenmalig PvdA-Eerste Kamer fractievoorzitter Han Noten die voorstelde te stoppen met lijstverbindingen in de Eerste Kamer. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt tegen ThePostOnline over de kwestie: “De PvdA wil iets wat niet kan. En dat weten ze ook. (-) Het is een politiek spelletje om nu weer een lijstverbinding voor te stellen.”

De lijstverbinding voor de Eerste Kamer zou plaats moeten vinden na de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die vervolgers de Eerste Kamer kiezen. Partijen kunnen dan precies uitrekenen wat de meest gunstige lijstverbindingen zijn. Noten en dus de PvdA vond dat weinig ‘transparant‘, kondigde in 2009 aan de wet te willen veranderen en slaagde daar een jaar later in.

SP: Dit is een politiek spelletje van de PvdA

SP-Kamerlid Ronald van Raak – zelf oud-senator – is niet enthousiast over het plan:

“De PvdA wil iets wat niet kan. En dat weten ze ook. De PvdA heeft in 2011 zelf het initiatief genomen om de Lijstverbinding voor de Eerste Kamer af te schaffen. Dat is zwalken en niet weten wat je wilt.”

Over het systeem van een lijstverbinding in de Eerste Kamer zegt Van Raak:

“Dat is wiskunde en geen democratie. De lijstverbinding voor de Eerste Kamer is afgeschaft omdat het leidt tot politieke spelletjes. Het is een politiek spelletje om nu weer een lijstverbinding voor te stellen.”

‘Links blok in de senaat’

Over de motie van de jongerenafdeling van de PvdA (Jonge Socialisten) wordt later zaterdagmiddag gestemd tijdens een politieke ledenraad van de partij in Den Bosch. In de tekst wordt geconstateerd dat links Nederland er in de peilingen beroerd voor staat en dat een links blok in de Senaat ook na de verkiezingen volgend voorjaar hard nodig is.