Politiek

Rutte: Wilders maakt samenleving zwakker met anti-islam uitspraken

18-09-2014 15:23

Met updates – De uitspraken van Geert Wilders over islam en Marokkanen maken ‘de samenleving zwakker’. Dat zei minister-president mark Rutte donderdagmiddag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte werd woensdag uitgedaagd door PvdA-leider Diederik Samsom iets te zeggen over de retoriek van Wilders en zijn PVV. Later op de middag diende Wilders een motie van wantrouwen in tegen het Kabinet die werd verworpen.

Rutte: ‘Wij zijn tegen polarisatie en voor integratie’

Rutte noemde Wilders’ voorstel voor een anti-sharia verklaring een ‘een stuk rood vlees dat commentaar niet rechtvaardigt’. Wilders polariseert volgens Rutte. Over het kabinetsbeleid zei de premier: “Wij zijn tegen polarisatie en voor integratie.” Ook beklaagde Rutte zich over de Minder, minder-uitspraak van Wilders. “Dit soort uitspraken dragen niet bij aan een oplossing van de problemen.”

‘Cultuur van haat en geweld’ geïmporteerd

Wilders reageerde dat Nederland een ‘cultuur van haat en geweld’ heeft geïmporteerd. “Een cultuur die er toe heeft geleid dat we moslimenclaves hebben in vele steden van het land. Zoals de Schilderswijk. (-) We moeten Nederland de-islamiseren. Moslims in Nederland die de sharia belangrijker vinden moeten we kleur laten bekennen.” Wilders voegde daar aan toe dat dat niet alle moslims zijn.

Rutte zei vervolgens dat Wilders ‘nog niet in de schaduw kan staan’ van Marokkanen die in dit land een bijdrage leveren. Samsom bedankte Rutte dat hij stelling nam tegen ‘deze haatprediker’. Op Prinsjesdag opende PvdA-voorzitter Hans Spekman al de aanval op Wilders en zijn PVV.

Update 17.50  – Geert Wilders dient een motie van wantrouwen in. Niet vanwege een moslim-gerelateerd onderwerp maar vanwege de behandeling van Nederlandse ouderen. Vorig jaar zegde Wilders ook het vertrouwen in het Kabinet op. De PVV werd daar toen in gesteund door de SP en de Partij voor de Dieren.

Update 21.01 – Motie van wantrouwen tegen het Kabinet verworpen. De SP liet het afweten, alleen de PVV was voor. Vorig jaar steunden de socialisten én de Partij voor de Dieren nog de motie van wantrouwen.

Lees ook

Samsom zet aanval op Wilders voort

Spekman: Door Wilders slaat de haat wel over naar onze straten

Video: Geert Wilders (PVV) over ‘minder Marokkanen’