Politiek

Samsom zet aanval op Wilders voort

17-09-2014 18:34

Was de frontale aanval op PVV-leider Geert Wilders tot nu toe voorbehouden aan Alexander Pechtold van D66, vandaag deed PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom een duit in het zakje. Tijdens de algemene politieke beschouwingen woensdagavond hekelde hij de plannen van Wilders voor een anti-sharia verklaring. Dat plan roept ‘associaties op met de donkerste perioden uit onze geschiedenis’, zei Samsom. Hij vindt het idee ‘nog kwaadaardiger’ dan het Minder, minder-incident.

‘Haat dichtbij’

Even daarvoor had Wilders de PvdA verweten verantwoordelijk te zijn voor extremisme onder moslims in Nederland. Wilders verwees opnieuw naar onderzoek waaruit zou blijken dat 75 procent van de moslims in Nederland jihadstrijders in Syriƫ helden zou vinden. Samsom weersprak die interpretatie. Volgens hem stamt het onderzoek uit mei 2013 (PDF) toen de Syrische president Assad zijn eigen bevolking met chemische wapens doodde. Samsom zei dat hij toen ook begrip had voor mensen die naar Syriƫ vertrokken om de wapens op te nemen tegen Assad.

“Ook hier in het parlement is de haat dichtbij,” zei Samsom. Hij riep minister-president Mark Rutte op om meer afstand te nemen van de PVV. PvdA-voorzitter Hans Spekman opende dinsdag na de Troonrede de aanval op Wilders. Volgens hem slaat ‘de haat wel over naar onze straten’.

Lees ook

Spekman: Door Wilders slaat de haat wel over naar onze straten