Politiek

Belastingontwijking – Starbucks schoffeert Tweede Kamer wederom

16-09-2014 11:24

Met update – Voor de tweede maal heeft koffiegigant Starbucks de Tweede Kamer geschoffeerd. De vaste commissie voor Financiën wil graag met het bedrijf om de tafel om te praten over de fiscale constructies van het bedrijf. Starbucks en andere internationale wereldspelers hebben in Nederland belastingvehikels opgetuigd zodat ze internationaal belasting kunnen ontwijken. De Tweede Kamer wil uitleg en daarom met de multinationals om de tafel. Deze weigeren dat echter. Deze maand werd het bedrijf opnieuw uitgenodigd om in het parlement uitleg te geven. Uit een mail in het bezit van ThePostOnline blijkt dat de koffiebonenschuiver opnieuw de Kamer voor het hoofd stoot.

De griffie ontving gisterenmiddag deze mail van Starbucks’ hoofd voorlichting Simon Redfern:

starbucks reactie

CDA: ‘Dit is ongehoord’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) voelt zich geschoffeerd en noemt de reactie van het bedrijf ‘ongehoord’.

“Dit laat zien dat Starbucks zelf alleen in PR stuntjes geïnteresseerd is: Kamerleden uitnodigen voor een rondleiding in een koffiebranderij en lekkere koffie. Ze begrijpen dus hun maatschappelijke rol niet. Zeer bijzonder ook dat ze zelfs in deze brief nog over maatschappelijk verantwoord ondernemen beginnen, maar tegelijkertijd geen enkele aandacht hebben voor een belangrijk aspect daarvan.”

De christen-democratische pitbull laat zich echter niet van de wijs brengen: “We zullen ze blijven uitnodigen.”

Waarvan akte.

Update 17/9 – Ook Amazon weigert aan te schuiven bij de hoorzitting. Dat heeft het bedrijf aan de Tweede Kamer laten weten.

Lees ook

FTM – Starbucks fuckt de fiscus vanuit Amsterdam