Politiek

Mensen met een mening – Troonrede-editie

16-09-2014 14:37

“Vorig jaar zagen we al wat lichtpuntjes in onze economie. Dat zet nu door. We kunnen tegen een stootje. Het kabinet is goed bezig en moet koers houden.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

“Conflicten die zich duizenden kilometers ver weg afspelen, roepen in ons land emoties en reacties op. Dat is niet nieuw, maar in een tijd waarin iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter en sneller merkbaar.”

Z.M. koning Willem-Alexander in zijn Troonrede over de smartphone.

NRC-journalist Tom-Jan Meeus.

“Het kabinet toont te weinig ambitie en schuift de problemen voor zich uit. Het CDA wil dat het kabinet inzet op meer werk, lagere belastingen en een veilige samenleving. Het herstel van de economie is zeer broos en internationale spanningen maken dit herstel bovendien zeer onzeker. In plaats van nu echt stappen te zetten naar een robuuste economie blijven de belastingen onverminderd hoog, blijven gewone gezinnen met een middeninkomen zwaar onder druk staan en kraakt het midden- en kleinbedrijf.”

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma.

Niet nader te noemen rebel op Twitter.

“Ik heb niet veel nieuws gehoord. Het was een grijze, zakelijke troonrede, met veel cijfertjes. Het verhaal van het kabinet heeft me niet geïnspireerd. Alles wordt genoemd. Maar er kwam geen verhaal dat schetst hoe we de problemen te lijf gaan.”

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

“Ik denk dat de zomer van 2014 heeft aangetoond dat de wereld er niet veiliger op geworden is, niet vriendelijk voor ons is. En dat je dus met het herstel van de economie dat we nu zien echt wel moet oppassen omdat de buitenwereld zo maar kan veranderen. Er is reden tot optimisme, maar ook reden voor enige voorzichtigheid en realisme. We moeten ons inrichten op een wereld die niet alleen maar vriendelijk voor ons is en dat doen we ook. Bijvoorbeeld door onze economie sterker te maken. Ik vind dat we meer werk moeten maken van onze energievoorziening zodat we niet meer van Rusland afhankelijk zijn.”

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom.

“De woorden van de koning klonken als een mooi STER-spotje voor het kabinet, maar het staat ver af van de werkelijkheid. We moeten perspectief bieden aan mensen zonder werk en de zorgen om de zorg serieus nemen. Helaas hoorden we daar niks over in de troonrede. Het woord ‘armoede’ komt in de hele troonrede niet voor. Blijkbaar is dit voor het kabinet geen onderwerp. Er waren mooie woorden van de koning over de zorgen dat haat uit het buitenland niet overslaat naar Nederland. Daar moet we samen aan werken, conflicten de-escaleren, in Nederland én in het buitenland.”

SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

“Ik vond het een heel indrukwekkend begin van de troonrede: de zwarte rand om deze Prinsjesdag heen na de ramp met de MH17. Daarna was het een flutverhaal, een visieloos verhaal dat de koning namens de regering uitsprak. Het riekt naar majesteitsschennis om een koning zo’n slecht verhaal te laten uitspreken. Geen begin van een oplossing voor welk probleem dan ook. Waar zijn de oplossingen? Ik heb er 100 in mijn binnenzak, maar het kabinet heeft ze nog niet laten zien.”

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.