Politiek

Koning noemt God en Geloof drie keer in troonrede

16-09-2014 15:01

Maar liefst drie keer refereerde Koning Willem Alexander aan God en Geloof in de troonrede van 2014. Daarmee oogt hij een stuk religieuzer dan zijn moeder die voor het laatst in 2008 een opmerking maakte over godsdienst.

Heeft Willem Alexander geluisterd naar de kritiek van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) waar hij zondag nog op visite was? De fusiekerk bestond 10 jaar en had eerder bij monde van preses Karin van den Broeke kritiek geuit op de goddeloze redes van de nieuwe koning.

In een interview met NRC beklaagde dominee Van den Broeke zich erover dat Willem Alexander, zelf belijdend lid van de Protestante Kerk, zich wel erg seculier opstelde in zijn voordrachten.

De koning lijkt te hebben geluisterd. Prins Willem Alexander nam het vanmiddag in de troonrede twee keer expliciet op voor mensen die worden vervolgd vanwege hun geloof. Dat was opvallend, omdat er in de tien jaar daarvoor slechts één keer werd gerefereerd aan religie in de troonrede.

Haatzaaien

De Koning sprak onder meer de volgende zin uit: ‘Zo geeft Nederland steun aan de grote groep ontheemden die van huis en haard worden verdreven om wie ze zijn of om wat ze geloven.’ Willem Alexander zei verder dat ‘haatzaaien’ niet wordt getolereerd. ‘Iedere inwoner van ons land moet zich vrij voelen om uit te komen voor zijn of haar geloof, geaardheid en levensovertuiging.’

De laatste keer dat in de troonrede het woord ‘godsdienst’ viel was in 2008. Toen las toenmalig koningin Beatrix de volgende tekst voor: ‘Ook wil zij (de regering) de vrijheid van meningsuiting, de mediadiversiteit en de vrijheid van godsdienst in de wereld bevorderen. Er worden daarom meer middelen toegevoegd aan het mensenrechtenfonds.’

‘Punt gemaakt’

Het afgelopen decennium werd verder niet meer aan religie gerefereerd in de koninklijke redes in de Staten Generaal.

Traditioneel valt het woord ‘God’ altijd een keer in de troonrede. Dat is de standaardzin waarmee het staatshoofd de troonrede eindigt: ‘U mag zich in uw taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.’ Deze zin galmde ook dit jaar weer door de Ridderzaal.

De Protestante Kerk in Nederland wilde dinsdagmiddag niet reageren op de troonrede. ‘We hebben ons punt gemaakt’, zegt een woordvoerder. Ze benadrukte dat zondag niet is gepraat over de opmerkingen van Van den Broeke.