Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Vertrouwen in Opstelten afgenomen

14-09-2014 09:45

Deze week zijn de verschuivingen gering. Wel zien we de PvdA en de VVD 1 wegzakken naar resp. 11 en 27 zetels. 50PLUS scoort nu 3, de hoogste score sinds het uiteenvallen van de fractie, samenhangend met de (tijdelijke) terugkomst van Henk Krol. De PVV is weer aan een opkomst bezig (+1 naar 24). Twee weken geleden was dat nog 20.

peiling-2014-09-14

Een aantal andere punten in het onderzoek (pdf) van vandaag:

  • De kiezers zijn positief over de nieuwe positie van Frans Timmermans (48 procent positief en 17 procent negatief). Maar vinden wel jammer dat hij als minister aftreed.
  • 54 procent van de kiezers verwacht dat de miljoenennota financieel negatief op hen zal uitwerken. 11 procent positief.

Uit de analyse blijkt dat de kiezers, die in 2012 PvdA hebben gestemd en nu niet meer, aanzienlijk negatiever zijn over die financiële uitwerking dan degenen die nog wel PvdA stemmen (65 procent van de groep die niet meer PvdA stemt is negatief over de gevolgen van de miljoenennota, als men nog wel PvdA stemt is dat maar 32 procent).

Bij de VVD zien we een vergelijkbaar patroon (59 procent t.o.v. 24 procent).
Dat het verlies van de PvdA (-27 zetels) nu beduidend groter is dan die van de VVD (-14 zetels) komt doordat de PvdA kiezers in beduidend grotere mate negatieve verwachtingen hebben over de financiële uitwerking van de miljoenennota voor hen alsmede over de ontwikkeling van hun eigen koopkracht in 2015 (bij de PvdA-kiezers uit 2012 denkt 54 procent dat die achteruitgaat en bij de VVD-kiezers is dat 36 procent).

  • 72 procent van de Nederlandse kiezers vindt dat jihadisten met hun gezin, inclusief hun kinderen, gewoon mogen vertrekken, maar dat ze het onmogelijk gemaakt moet worden om weer terug te keren.  Bij de kiezers van alle partijen is hier een meerderheid voor. Bij de kiezers van PVV en VVD het meest (boven de 85 procent).
  • Ten slotte blijkt de positie van Minister Opstelten de afgelopen tijd aanzienlijk verzwakt. Scoorde hij qua vertrouwen voor de zomer bij de ministers in de middengroep, inmiddels staat hij met twee andere ministers onderaan. Op de vraag of hij beter zou kunnen aftreden en opgevolgd worden door een jongere minister is 50 procent het ermee eens en 35 procent het ermee oneens. Alleen kiezers van de VVD vinden het in meerderheid niet.

Volgende week zien we hoe de kiezers reageren op Prinsjesdag en de voornemens van het kabinet voor 2015.