Politiek

60 procent Defensie-personeel heeft geen vertrouwen in Hennis

12-09-2014 12:14

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) ligt iets beter bij het personeel van Defensie dan een jaar geleden, al heeft nog steeds een ruime meerderheid geen vertrouwen in de top van het departement. Dat komt naar voren uit een vrijdag gepubliceerde peiling van de militaire vakbonden AFMP en VBM.

Vertrouwen vergroten lukt niet

Bijna 60 procent van het militaire en burgerpersoneel heeft geen vertrouwen in de leiding. In een peiling vorig jaar gaf 65 procent van de ondervraagden aan geen vertrouwen te hebben in de top van het ministerie. Hennis is er niet in geslaagd hun vertrouwen in de organisatie te vergroten, stelt bijna 86 procent.

De VVD-bewindsvrouw kan het vertrouwen terugwinnen volgens de ondervraagden door snel een nieuwe cao te sluiten, het AOW-gat te dichten en betere personeelszorg te bieden. Aan de peiling namen 3000 mensen deel, van wie de helft nog bij Defensie werkt. De andere helft heeft bij het ministerie gewerkt of is met pensioen.

Demonstratie

De bonden organiseren vrijdagmiddag een manifestatie op het Plein in Den Haag voor meer loon. Ze willen dat het extra geld dat volgend jaar naar Defensie gaat ook in het personeel wordt gestoken. Er zal jaarlijks 100 miljoen meer naar het militaire apparaat gaan, hebben kabinet en ‘bevriende oppositie’ van D66, SGP en ChristenUnie afgesproken tijdens de begrotingsonderhandelingen.