Politiek

Mensen met een mening – woensdageditie

10-09-2014 19:26

“Vele honderden vrouwen – yezidi, christelijk en sjiitisch – zijn vorige maand door IS ontvoerd. Ze werden opgesloten in gevangenissen en gebouwen die als bordelen dienstdoen, verkocht of weggegeven. Er zijn verhalen over massabruiloften, waarbij meisjes aan een IS-strijder werden uitgehuwelijkt.

Solin zat in Mosoel opgesloten met alleen jonge vrouwen die zouden worden weggegeven als seksslaven. Hoewel ze toen nog niet was misbruikt, had ze al traumatische dagen achter de rug. In haar dorp was ze met veel anderen door IS in auto’s geladen. Ze zag hoe mannen werden doodgeschoten, en dat onderweg overal lijken lagen. Daarna werd ze naar verschillende locaties gebracht, en uiteindelijk door IS-strijders in zwarte Pakistaanse kleding met andere vrouwen in bussen naar het IS-bolwerk Mosoel getransporteerd.

Ze vertelt over de druk: bekeer je tot de islam, en we zullen voor je zorgen.”

Trouw interviewde een 16-jarig Yezidis meisje dat ontsnapte aan de hel van de religie van vrede en tolerantie.

 

“Onbegrijpelijk dat jullie eigen verslaggever een podium krijgt om zijn oninteressante kul over Marlene Dumas te spuien. Om met Henri Toulouse-Lautrec te spreken: ‘La peinture, c’est comme la merde, ça se sent mais ça ne s’explique pas.’ Overigens duidelijk dat Van Walsum nooit een kwast in zijn handen heeft gehad, want dan zou hij weten hoe virtuoos Dumas schildert.”

Volkskrant-lezeres Liesbeth Jongbloed uit Velp ontketend in de brievenrubriek van de krant. Ze is weinig te spreken over het artikel van Sander van Walsum die weinig onder de indruk is van de op dit moment immens populaire Dumas.

Neerlands bekendste eend is niet wars van zelfspot en beziet de aankondiging van de nieuwe ‘eiPhone’ nuchter.

 

“Enfin, Majesteit, waarom val ik u hier allemaal mee lastig? (U heeft ongetwijfeld belangrijker zaken aan uw hoofd.) Omdat u een moderne man bent, van de moderne tijd. Misschien wilt u de politiek uit de eigen verlegenheid verlossen, misschien kunt u ons verlossen van dit ondemocratisch gedoe. Misschien kunt u de minister-president een handje helpen, een beetje ‘comfort’ bieden, zoals hij zou zeggen. Eén sms’je maar: ‘Hoi, Mark, zullen we volgend jaar normaal gaan doen? Jij maakt jouw maatregelen voortaan bekend, ik mijn troonrede.’ Iedereen blij.”

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws, schrijft een brief aan koning Willem-Alexander. Hij wil dat er minder gedoe is rondom de openbaarmaking van de Miljoenennota.

 

“Ik zie met verbazing hoe dankzij tv grenzen opschuiven. Die hele rel rond Dave Roelvink is wat mij betreft terug te leiden naar de populariteit van Jersey Shore of Oh Oh Cherso. Jongeren krijgen dankzij dat soort shows toch onbewust het idee dat zulk soort losbandigheid de nieuwe norm is”

DJ Jeroen van Inkel duidt de rel rondom Dave Roelvink

“Mobieltjes zijn een onvermijdelijk deel van ons leven geworden. Verbieden is dus geen optie“, zegt hij.
“Maar wat mij wel een mooie regel lijkt: in gezelschrap, vraagt eerst of iemand bezwaar heeft dat je even een berichtje stuurt of belt voordat je het toestel tevoorschijn haalt. Wel zo beleefd, toch?”

En diezelfde Van Inkel doet daarnaast nog een moraliserende duit in het zakje.

 

“Verblijfsrechten, die gevangenen middels de Penitentiaire Beginselenwet wél hebben en waarmee jonge criminelen allemaal douceurtjes verdienen, zoals beltegoed of een Mc Donaldsje, als ze bijvoorbeeld een keertje te weinig ‘recreatie’ hebben gehad. Laat dat nu net iets zijn waar de gemiddelde verpleeghuisbewoners alleen maar van kan dromen, maar waar zij dus geen recht op hebben. Nog. Je zou toch zeggen dat we die rechten nu eens gaan geven aan verpleeghuisbewoners en ze afpakken van gajes als ze de boel ermee traineren.”

Gevangenen hebben het beter dan ouderen in verpleegtehuizen, meent PVV-Kamerlid Fleur Agema in haar column op ThePostOnline.

 

“Dit drijft mogelijke jihadstrijders alleen maar meer in de armen van radicalen.”

Marianne Vorthoren van SPIOR tegen het ANP over de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans en burgemeester Ahmed Aboutaleb. SPIOR is het vertegenwoordigend orgaan van moslimorganisaties in Rotterdam-Rijnmond. Aboutaleb en Eerdmans maakten zaterdag in een opiniestuk in Trouw onomwonden duidelijk dat zij moslimextremisten afkeuren. Sterker nog, jihadisten uit de stad kunnen hun paspoort inleveren als zij kiezen voor de islamitische strijd, zo onderstreepte Aboutaleb zijn opinie zaterdag nog eens voor de camera’s.