Politiek

Ahmed Aboutaleb & Joost Eerdmans: ‘Nederlandse jihadisten zijn verraders’

06-09-2014 12:15

“Mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of het afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, plegen verraad.” Dat stellen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam zaterdag in een opinieartikel in dagblad Trouw

Zij vinden dat deze ‘verraders’ niet alleen de kernwaarden van de democratie verloochenen, maar ook hun (groot)ouders, die juist naar het vrije en tolerante Nederland zijn gekomen of gevlucht om hun kinderen een goede toekomst te geven. “Als je er bewust voor kiest om een gevaar te vormen voor de vrede in de wereld, verdien je het om maximaal geïsoleerd te worden”, aldus Aboutaleb en Eerdmans.

Haatpredikers

Ze vinden het terecht dat het kabinet met maatregelen is gekomen om het jihadisme in Nederland aan te pakken. Ze merken wel op dat de lokale overheid daarin een cruciale rol heeft; om radicalisering tijdig te signaleren en te voorkomen. “In Rotterdam gebeurt dit via een fijnmazig netwerk van religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners.”

Haatpredikers zijn niet welkom. “Maar helaas ontbreekt het ons aan juridische middelen om ze tegen te houden. “We gaan wel te rade bij de uitnodigende partij met de vraag waarom er iemand wordt uitgenodigd die haatzaait? Wat ons betreft kom je niet weg met het argument vrijheid van meningsuiting.”

Zonder wrijving geen glans

Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtengoed van IS en het voeren van een gewapende religieuze strijd, schrijven de bestuurders. Maar daarentegen mag juist die meerderheid binnen de moslimgemeenschap zich vaker laten horen. “Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.”

Eind september wordt in Rotterdam een conferentie gehouden over de invloed van internationale conflicten­­ op onze samenleving. Daarvoor is ook de moslimgemeenschap uitgenodigd. “Daar mag het verbaal best stevig aan toe gaan, want zonder wrijving geen glans.”

Anp