Politiek

Nederland gaat leger Oekraïne helpen

04-09-2014 21:32

Nederland gaat steun bieden aan de Oekraïense strijdkrachten. Dat maakte premier Mark Rutte donderdag bekend na de eerste dag van de NAVO-top in Newport (Wales). Het gaat om hulp bij de verdere hervorming en professionalisering van het verzwakte leger, dat op dit moment vecht met pro-Russische rebellen en Russen in het oosten van Oekraïne.

De NAVO heeft besloten vier fondsen op te zetten om het niveau van het Oekraïense leger op te krikken. Nederland gaat een van de vier fondsen leiden. Daarbij gaat het om verbetering van de logistiek en de invoering van NAVO-standaarden bij de aankoop van materieel. De regering in Den Haag trekt hiervoor 2 jaar achterelkaar 200.000 euro uit. Nederland hielp het Oekraïense leger eerder al bij de begeleiding van overbodige soldaten die terugkeerden in de burgermaatschappij.

Premier Rutte benadrukte dat Nederland niets voelt voor wapenleveranties aan Oekraïne: “Nederland is daar geen voorstander van. Wij trekken daar een lijn met de Duitsers en enkele andere landen.” Rutte sloot niet uit dat andere NAVO-landen wel rechtstreeks met Kiev afspraken hebben gemaakt.

In een gemeenschappelijke verklaring veroordelen de leiders van de 28 NAVO-bondgenoten met alle kracht de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de Russische destabilisatie van Oost-Oekraïne. Ze zeggen eensgezind te zijn in hun steun aan Oekraïne.

ANP. Op de foto een tank van het Oekraïnse leger. Nederland heeft geen tanks.