Politiek

Jeugdzorg Nederland luidt wederom noodklok

03-09-2014 11:17

Jeugdzorg Nederland blijft zich zorgen maken over de overgang van jeugdtaken naar gemeentes vanaf 1 januari 2015. Dat schrijft voorzitter Hans Kamps op ThePostOnline. Volgens hem komt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zijn toezeggingen niet na waardoor volgend jaar de juiste zorg niet beschikbaar is.  “En dan is het te laat. Het is nu namelijk al te laat. Belangrijker dan het sluiten van contracten voor 1 november is namelijk dat op 1 januari overal de juiste zorg beschikbaar is. Met de huidige aanpak is de kans daarop helaas erg klein.”

Driekwart gemeenten is nog niet klaar

Kamps waarschuwde al eerder dat het volgens zijn organisatie niet goed gaat met de overheveling van jeugdzorgtaken aan de gemeenten. Van Rijn had eerder gezegd dat op 1 augustus de jeugdzorgregio’s (samenwerkende gemeenten) duidelijkheid zouden geven aan alle jeugdzorgorganisaties over hun budget per 1 januari 2015. Maar uit eigen onderzoek van jeugdzorg Nederland bleek eind vorige maand dat driekwart van de gemeenten nog niet weet wat er precies gaat gebeuren.

Nieuwe deadline is ‘te laat’

Van Rijn zegt nu dat de gemeenten hun zaken op 1 november rond moeten hebben. Dat is volgens Jeugdzorg Nederland te laat. Dat is volgens Kamps ´geen onwil van gemeenten, maar zij lopen tegen allerlei problemen en onduidelijkheden aan, waarvoor nog steeds geen oplossingen in zicht zijn´.

Lees ook

Hans Kamps – Het is één minuut over twaalf voor de jeugdzorg

NOS – Van Rijn: geen noodwet jeugdzorg