Politiek

‘ISIS-ambtenaar’ Haifi mag Justitie-gebouwen niet meer binnen

02-09-2014 17:29

Yasmina Haifi, de ambtenaar die beroemd werd vanwege haar tweet over ISIS en zionisten mag geen voet meer binnen gebouwen van Justitie zetten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven nadat daar zorgen waren ontstaan. Verschillende fracties wilden weten of de staatsveiligheid in het geding is geweest. Daar is geen sprake van, schrijft Opstelten. Ze was al eerder geschorst, Opstelten onderzoekt nu ‘nadere rechtspositionele maatregelen’.

Staatsveiligheid was niet in het geding

Haifi was namelijk werkzaam in ‘een bedrijfsondersteunende functie. Deze functie valt buiten het operationele proces van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) -onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) – en de inhoudelijke, mogelijk gevoelige, informatie die daar wordt verwerkt. Wel heeft Haifi een veiligheidsonderzoek ondergaan: ‘de uitkomst was dat er geen bezwaar was voor de vervulling van haar functie’.

‘Nadere rechtspositionele maatregelen’

Haar is ook gemeld dat een nader onderzoek is ingesteld en dat naar aanleiding van de uitkomsten daarvan zal worden beoordeeld of aanleiding bestaat voor ‘nadere rechtspositionele maatregelen’, schrijft Opstelten. ThePostOnline onthulde eerder dat Haifi zich gedwongen zag een advocaat in de arm te nemen.  Eind vorige maand verstuurde zij een bedelbrief aan haar netwerk.

Lees ook

Haifi in bedelbrief: Zionisme-tweet ging over Israëlische expansiepolitiek

Justitie-ambtenaar: ISIS is project van zionisten