Politiek

En het is officieel: Timmermans naar Europa

02-09-2014 16:50

Met updates – En het is officieel: minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans verruilt Den Haag voor Brussel; hij wordt Eurocommissaris. Dat heeft minister-president Mark Rutte in de Tweede Kamer gezegd. Welke portefeuille Timmermans krijgt is nog onbekend.  De voordracht van Timmermans past volgens Rutte in de strategie van het kabinet om voor Nederland een belangrijke portefeuille te krijgen. De ‘bijzondere kwaliteiten’ van Timmermans worden zowel in Nederland als in Brussel ‘breed erkend’, zei de minister-president. Rutte heeft het volste vertrouwen dat Timmermans een belangrijke rol zal spelen voor Europa en voor Nederland.

Jean-Claude Juncker’s – de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie – woordvoerster Natasha Bertaud twitterde eerder op de dag al een foto van Timmermans en haar baas.

Facebookfans ontroostbaar

Op Facebook werd gisteren en vandaag door zijn vaste schare fans al bedroefd gereageerd op het mogelijk vertrek van Timmermans.

timmermans

tf

Update 19.58 – Rutte wil niet zeggen welke functie Timmermans krijgt als Eurocommissaris, maar hij weet het wel. Hij vindt dat Juncker maar moet zeggen wat Timmermans gaat doen.

Update 20.09 – LIVE: de door Elsevier georganiseerde H.J. Schoo-lezing verzorgd door Frans Timmermans in Amsterdam. Het is nog maar de vraag of hij zal onthullen wat zijn functie precies wordt.

Update 21.34 – Timmermans zegt niets over zijn nieuwe functie. Wel had hij felle kritiek op de Russische president Poetin.  Poetin voert volgens hem in Oekraïne een destructieve lijn. En het lijkt er niet op dat hij van plan is daar van af te stappen, aldus de PvdA-minister. “Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen. Het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie en nog niet de schoonheid van de-escalatie heeft ontdekt.” Volgens Timmermans denkt Poetin dat hij Europa uiteindelijk altijd kan overbluffen. Poetin ziet ons in de traditie van de ‘Slavofielen’ als een ‘weke, slappe cultuur. Dit is een grote en voor Rusland uiterst kostbare inschattingsfout’. Timmermans waarschuwde: “Een slappe houding van onze kant, leidt tot nog meer minachting bij Poetin. Dan zegt hij glashard dat er geen Russische troepen zijn in Oekraïne, terwijl de bewijzen er zijn. Dan zegt hij dat parachutisten verdwaald zijn.”

De gehele toespraak van Timmermans leest u hier.

Update 21.41 – Wilden we u nog vertellen: Timmermans liet een ferm NEEN horen tegen de Europese regels voor stofzuigers. Brussel moet zich niet bemoeien met de wattage van stofzuigers, volgens hem. Volgens nieuwe regels van de Europese Unie mogen nieuwe stofzuigers sinds deze week niet meer dan 1600 watt verbruiken. “Zitten we daar op te wachten? Ik denk het niet. Moet Europa dat doen? Ik denk het niet”, aldus Timmermans, die wil dat Europa minder ‘paternalistisch’ wordt.

Lees ook

Kleine kans dat Timmermans ooit kritische vragen van de Volkskrant krijgt