Politiek

Lodewijk Asscher (PvdA) verdrietig vanwege kwetsende uitspraak Sparta-keeper

01-09-2014 15:57

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken betreurt de uitspraak van Sparta-keeper Khalid Sinouh dat het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) een “criminele organisatie” zou zijn. Asscher vindt het “goed invoelbaar dat mensen in Nederland uiting geven aan zorgen, verdriet en woede over wat er elders in de wereld gebeurt”, maar dat mag niet leiden tot antisemitische uitingen, antwoordde hij maandag op schriftelijke vragen van Kamerlid Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren).

Sinouh deed zijn uitspraak over het CIDI op Twitter. In een eerdere tweet bestempelt hij het CIDI als een “pro-apartheidsorganisatie”.

Volgens Asscher zien Sparta en de KNVB het niet als hun taak om de kwestie met Sinouh te bespreken. “Wat hen betreft gaat het hier om de persoonlijke mening van de desbetreffende keeper.”

Asscher wijst er wel op dat de KNVB kwetsende en discriminerende spreekkoren aanpakt. Ook speelde de bond een rol bij het organiseren van gesprekken tussen clubs en joodse organisaties.

Het kabinet zei eerder al zich zorgen te maken over het antisemitisme in de samenleving. Het is in gesprek met gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om uitingen van jodenhaat tegen te gaan.

De Sparta-keeper kwam eerder dit jaar in het nieuws toen hij ‘aangifte tegen Geert Wilders’ deed en anderen opriep zijn voorbeeld te volgen.

Anp/tpo