Reportage

Eindelijk positief nieuws over Gaza-demonstraties

01-09-2014 11:36

De demonstraties voor de Palestijnen hebben in korte tijd een slecht imago gekregen: er werden antisemitische leuzen geroepen, terroristische organisaties als Hamas openlijk gesteund en journalisten geïntimideerd. Zondag was het weer zo ver in Den Haag. Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er positief nieuws over een Gaza-demonstratie. 

De Gaza-demonstranten hebben steeds geroepen dat ze een einde willen aan het Israëlisch geweld. Hoewel ze er zelf niets aan hebben bijgedragen, hebben ze wel gekregen wat ze wilden: de acties van Israël in Gaza zijn voorlopig gestopt. Er is een bestand en daarmee is de belangrijkste reden om te protesteren weggevallen.

Desinformatie troef

Maar hoe geïnformeerd zijn de organisatoren eigenlijk? We moeten hiervoor terug naar de Facebook-pagina van de demonstratie van zondag. Wat stond er in de tekst waarmee demonstranten werden opgeroepen naar het Plein te komen? Op 28 augustus was daar nog te lezen dat Israël ‘weer was begonnen’ met het bombarderen van Gaza. Toen was er al anderhalve dag een bestand. Aan de actuele weergave van het conflict door de organisatoren kunnen we ernstig twijfelen.

Waarschijnlijk hadden de organisatoren wat tijd nodig om een nieuwe reden voor hun protest te bedenken. Dat werd dat er ‘gerechtigheid’ moet komen en een internationaal onderzoek naar de mensenrechtenschendingen door Israël. En raad eens? Ook nu worden Gaza-sympathisanten zonder er iets aan te hebben bijgedragen op hun wenken bediend. Er komt een onderzoek van de VN, maar de organisatoren communiceerden dat vanzelfsprekend niet. Desinformatie troef dus.

Slimme sympathisanten

Wat gek dat het Plein op deze zondagmiddag niet vol met Gaza-sympathisanten stond. De organisatie zat al snel met de handen in het haar, want even voor de aanvangstijd leek er helemaal niemand op de demonstratie af te zijn gekomen. En dus deed de organisatie waar ze inmiddels in bedreven is geraakt. De spreker stelde met een stalen gezicht dat de organisatie had begrepen “dat mensen het Plein niet kunnen vinden”.

Er kwamen uiteindelijk toch zo’n honderd mensen op de demonstratie af. Dit aantal maakt een troosteloze indruk in vergelijking met de duizenden mensen die eerder op Gaza-demonstraties afkwamen. Dit kan alleen maar leiden tot een positieve conclusie: de meeste Gaza-sympathisanten die eerder demonstreerden zijn tevreden dat er een bestand is en er een onderzoek komt, en zien dus geen reden meer voor protest. Zij zijn slimmer en geïnformeerder dan de organisatoren denken.

Meer goed nieuws

Maar er is meer goed nieuws. De eerste demonstraties kenden een enorme opkomst, tot wel tienduizend mensen in Rotterdam. Velen zijn inmiddels afgehaakt. Dat heeft ongetwijfeld niet alleen te maken met de verminderde noodzaak, maar ook met het feit dat deze demonstraties bekend zijn geworden vanwege antisemitisme en het goedpraten van terreur. De meeste Gaza-sympathisanten willen zich daar kennelijk niet voor lenen.

Dat de resterende Gaza-sympathisanten er onfrisse standpunten op nahouden is meer dan ooit een geaccepteerd feit. Bij deze Haagse demonstratie hebben de organisatoren een rabbi uit Londen uitgenodigd om zijn steun uit te spreken voor de Palestijnen. Hoe kondigden de organisatoren hem aan? De spreker zei: “Willen jullie hem met respect behandelen?” Eindelijk durven de organisatoren schoorvoetend toe te geven dat ze fundamenteel ongerust zijn over de ideeën van de aanwezigen.

Hoe verder?

Een Gaza-demonstratie wordt nooit een juichverhaal. Er blijft altijd sprake van halve waarheden. Rabbi Cayim Beyer leest een pro-Palestijnse verklaring voor: volgens de organisatoren kennelijk het ultieme bewijs dat ze het gelijk aan hun zijde hebben. Maar Beyer is een onbekende naam die geen enkele hit in Google oplevert. Hij is lid van Neturei Karta, een organisatie die nauwelijks aanhang heeft en volgens sommigen als een sekte beschreven moet worden.

Dat vertellen de organisatoren natuurlijk niet, want dan had Beyer ook wel thuis kunnen blijven. De organisatoren denken kennelijk dat de Gaza-sympathisanten nooit te weten zullen komen dat Neturei Karta vooral bewijst dat heel weinig Joden vinden dat Israël opgedoekt moet worden. Het slechte nieuws voor de organisatoren is dat Gaza-sympathisanten hier vroeg of laat wel achter zullen komen. De meeste Gaza-sympathisanten blijken immers een stuk slimmer dan de organisatoren en de laatste fanatici die nog steeds komen opdraven.

Ondanks hun onkunde, zullen velen zich de inspanningen van de organisatoren blijven herinneren. Dankzij hen staat niet Gaza, maar extremisme hoog op de agenda.