Achtergrond

Koude Oorlog Corner: 29 augustus 2014

29-08-2014 16:08

Obama hield een flets verhaal in een flets pak. Maar bij Poetin was het vuurwerk. Hij richtte zich tot de rebellen in Novorossija. Wow. Wow. Wow.  Een voorzichtige tegenwerping dat het hele concept ‘Rus’(of eigenlijk, ‘Roes’) uit de omgeving van Kiev stamt is vast niet aan hem besteed. 

Echt niet alle Russen waren enthousiast over de troepenbewegingen in Oost-Oekraine. Oppositieblogger Kozyrev zag er zelfs de humor wel van in: “Als we ziekenhuizen willen die beter zijn dan die van andere landen, bombarderen we gewoon die van andere landen.”

Ook de officiële Russische kant snapte grapjes. Dit was de reactie op de Canadese sneer van gisteren. Trouwens ook heel leuk: gevangenen pesten. De situatie in Oekraïne heeft bovendien allerlei onverwachte gevolgen. Want met wie moeten de Macedonische mannen nu trouwen? Ja, lach er maar om.

Wie de schoonheid van Oekraïne wil zien, hoeft vanaf dit weekend niet verder te reizen dan Leeuwarden. Daar is op fotomanifestatie Noorderlicht een expositie van Dolf Kessler te zien, die de West-Oekraïnse stad Lviv (nee, niet Lvov) in beeld bracht. Samen met journalist Michiel Driebergen, die al jaren werkt in en rondom Lviv, maakte hij ook een boek.  De geschiedenis is op geen plek in Oekraïne hetzelfde. Zo gruwelijk als die in Lviv is, zo lieflijk is de stad.